Etusivu
Mediatiedot
Lehden tausta
Tilaa ilmainen näytenumero
Lehtitilaus
 
Yhteystiedot
Kauppa
 
Tässä numerossa
<empty> Kutsu karulle lähetyskentälle
<empty> MP 24 – kaikkien aikojen suurimmat MP -messut
<empty> Heikot Weljet tukevat toisiaan
viiva
Artikkelit
<empty> Vanhemmat lehdet
   
Tosimies nyt myös Facebookissa ja Youtubessa

 

Suomalaiskeksinnöllä hengitysongelmat kuriin


Pakkasten keskellä monen tosimiehen röörit ovat tukossa, eikä ilma tahdo kulkea toivotulla tavalla. Toisaalta Maailman Terveysjärjestön WHO:n mukaan yhdeksän kymmenestä ihmisestä maailmassa hengittää saastunutta ilmaa, ja hengitysongelmat ovatkin voimakkaasti kasvava ongelma maailmassa.

Suomalainen WellO2 -hengitysharjoituslaite avaa ja kosteuttaa hengitysteitä sekä vahvistaa hengityslihaksia. Laitteen käytöstä on heikosta hengityksestä kärsivien lisäksi hyötyä mm. kuorsaajille, ikääntyville tosimiehille – ja miksei tosinaisille, urheilijoille, huonosta ilmanlaadusta kärsiville sekä ääntään ammatikseen käyttäville henkilöille, kuten saarnaajille ja evankelistoille.

WellO2:lla on tehty jo yksi kliininen tutkimus äänenhoidon parissa ja tulokset olivat varsin positiivisia. Parhaillaan on käynnissä toinen tutkimus ahtaumapotilaille. Suunnitelmissa on myös kuntoilijoiden parissa tehtävä tutkimus.

Vastapaineinen höyryhengitys
Hengitysteiden limakalvon kunto vaikuttaa hyvin suurelta osin siihen, sairastummeko ylähengitystieinfektioihin. Eli limakalvon terveydestä kannattaa pitää huolta. Varsinkin näin flunssa-aikana limakalvo joutuu kovalle koetukselle.

Limakalvo on itse asiassa ensimmäinen puolustusmekanismi kaikenlaisia ulkoa tulevia uhkia vastaan, niin bakteerien kuin virusten ja muidenkin pöpöjen kohdalla. Varsinkin, kun hengittää pakkasella kylmää ja kuivaa ilmaa, voi limakalvolle syntyä vaurioita. Tutkimuksessa on havaittu, että kun hengitetään lämmintä höyryä ilmateihin, limakalvon mekanismi kiihtyy ja limakalvo pystyy toimittamaan limaa ulos ilmateistä.

Hengityselimistön säännöllinen harjoittelu vahvistaa elimistön kuntoa ja parantaa vastustuskykyä. Kotona tapahtuvaan harjoitteluun WellO2:n vastapaineinen höyryhengitys on hyvä keino. Laitteessa oleva vastus tekee sisään- ja uloshengittämisestä normaalia työläämpää. Samalla myös keuhkot saavat tehokkaampaa harjoitusta. Tietenkin lumitöiden tekeminenkin pitää röörit auki, mutta silloin ei saa hengitettyä lämmintä höyryä. Mutta jos hengityslihaksia on harjoitettu etukäteen, ne väsyvät hitaammin ja kestävät lumitöiden aiheuttamaa rasitusta paremmin.

American Journal of Medicinessä julkaistussa laajassa tutkimuksessa todettiin, että jo viiden päivän hengitysharjoittelulla voi olla hyviä vaikutuksia.

Apua koronaan
Hyvä hengitysterveys voi estää myös vakavien COVID-19-taudin oireiden ilmaantumista jopa siinä määrin, että tautia sairastava välttyy sairaalahoitoon päätymiseltä.

Tässäkin tapauksessa voidaan parantaa hengityselimistöä ja hengitysteitä suojaavaa limakalvoa vahvistavien hengitysharjoitteiden avulla. Ehyt ja toimiva limakalvo voi heikentää viruksen läpäisevyyttä ja tarttumista elimistöön. Lämpö ja kosteus voivat heikentää tutkimusten mukaan hengitystievirusten aktiivisuutta ja siten ennaltaehkäistä sairastumista.

Myös SARS-CoV2-viruksen on todettu heikentyneen nenän limakalvojen eritteissä, kun ympäröivä kosteus ja lämpötila nousevat.

Hidas toipuminen koronaviruksen aiheuttamasta sairaudesta näyttää liittyvän usein juuri keuhkojen toimintahäiriöön, joka voi kestää jopa useita kuukausia ilman kuntoutustoimenpiteitä.

Hengityselimistön vahvistaminen olisi tutkijoiden mukaan erityisen tärkeää yli 70-vuotiaille sekä kroonista keuhkosairautta, kuten astmaa tai tupakointiin liittyvää keuhkoahtaumaa sairastaville. Lihavuus on yksi COVID-19-taudin vakavampien oireiden riskitekijä, joten hengityselimistön harjoituksia suositellaan myös ylipainoisille.

Monet koronavirukseen sairastuneet kärsivät hapenpuutteesta, joka johtuu kaasujenvaihdon häiriöistä. Keuhkoissa oleva tulehdus kerryttää keuhkorakkuloihin nestettä, ja pienten verisuonien tukos heikentää verenkiertoa keuhkoissa. Asiantuntijat varoittavat, että viruksen aiheuttama tulehdus voi myös painaa keuhkorakkuloita kasaan.

Mies keksinnön takana
Tämän mielenkiintoisen ja varsin käyttökelpoisen laitteen keksijä löytyy Kiuruvedeltä. Sarjayrittäjä Aulis Kärkkäinen myi veljensä kanssa menestyvän lämpöpuuta valmistavan Lunawoodin vuonna 2010. Eläkepäivät eivät kuitenkaan houkutelleet, joten Kärkkäinen lähti kehittämään apuvälinettä itseään lapsesta alkaen kiusanneeseen vaivaan.

Vuonna 1952 syntynyt Aulis Kärkkäinen kertoo vinkuvan ja henkeä ahdistavan hengittämisen olevan edelleen vahvana muistona mielessä.
Kansalaiskoulusta päästyään Kärkkäinen joutui 14-vuotiaana savotoille töihin, missä kova ruumiillinen työ kasvatti nuorukaisen hengityskapasiteettia. 2000-luvun alussa miehen hengitysongelmia pahensivat Lunawoodin alkutaipaleen ongelmien aiheuttama stressi sekä pojan menehtyminen.

Kärkkäisen terveydentilaa pyrittiin hoitamaan lääkityksellä, mutta se toi puolestaan mukanaan kramppikohtauksia, unettomuutta ja sydämen rytmihäiriöitä. Hän oli jo lapsena huomannut hengityksen kulkevan saunan löylyssä helpommin, joten sai nytkin saunomisesta omalta osaltaan helpotusta vaivoihin. Terveyskeskuksen hoitaja antoi päivystyksessä lisäksi tyhjän lääkepullon sekä letkunpätkän ja kehotti puhaltelemaan pulloon.

Ongelmien ratkaisuun tottunut Kärkkäinen yhdisti nämä kaksi asiaa ymmärtäen vastapainepuhalluksen avaavan väylät keuhkoputkistoon, ja päästävän höyryn syvälle ongelma-alueille.

WellOn ensimmäisen prototyypin hän rakensi omaan käyttöönsä vuonna 2006. Prototyyppi toimi toivotulla tavalla, ja Kärkkäinen pystyi pitämään itsensä työkykyisenä.

Kuusi vuotta myöhemmin hän kokosi ympärilleen tiimin, jonka kanssa kehitteli varsinaisen prototyypin. Tiimi määritteli laitteen hengitysharjoituslaitteeksi ja antoi sille nimen WellO2. Syksyllä 2016 tuote oli valmis ja myynti käynnistyi kotimaassa. Tuotteen taustalle perustettiin Hapella Oy -niminen yritys, jota vetää tänä päivänä merkittävän uran isoissa lääkealan yrityksissä luonut Tuomas Mattelmäki Aulis Kärkkäisen toimiessa hallituksen puheenjohtajana.

Kärkkäinen kertoo käyttäneensä omaa WellO2:aan jo runsaat kymmenen vuotta aamuin illoin, ja keuhkot toimivat paremmin kuin koskaan. Ennen vaivanneet krampit ja rytmihäiriöt ovat vähentyneet, univaikeudet lieventyneet – ja pitkään kadoksissa ollut lauluäänikin on kuulemma kirkastunut.

Yhteistyötä hiihtäjien kanssa
Kun WellO2 lanseerattiin runsas neljä vuotta sitten Rukalla ja kerrottiin Suomen maajoukkueen tekevän yhteistyötä valmistajan kanssa, siitä syntyi varsinainen kohu Norjan, Ruotsin ja Venäjän hiihtomaanjoukkueiden pitäessä suomalaisten toimintaa härskinä. Rohkeimmat vertasivat laitteen käyttöä jopa veridopingiin. Sama paheksunta jatkui vielä toissa vuonna Seefeldin MM-kisoissa, kun Krista Pärmäkoski kertoi käyttävänsä WellO2:ta säännöllisesti. Toinen laitteen säännöllinen käyttäjä on Sami Jauhojärvi.

Viime syksyn Rukan maailmancupissa ja Kontiolahden ampumahiihdon maailmancupissa ääni oli jo muuttunut kellossa. Hapella Oy jakoi WellO2 -laitetta hiihtäjille ilmaiseen käyttöön, ja pelkästään ennakkotilauksia tuli toista sataa parista kymmenestä eri maasta.

Laite on otettu myönteisesti vastaan myös soudun ja pikajuoksun parissa. Kuopissa KUPSin pelaajat ovat myös jo siirtyneet WellO2:n käyttäjiksi.

Äänenkäyttäjien puolella esimerkiksi Uriah Heepin solisti Bernie Shaw vannoo WellO2:n nimeen julkaisemallaan YouTube-videolla.

Toimittajan kokemuksia
Otimme hengitysharjoituslaitteen koekäyttöön myös Tosimiehen toimitukseen.

Paketin avaamisen jälkeen meni aluksi sormi suuhun lukuisien osien yhteen liittämisestä, mutta onneksi YouTubesta löytyi hyviä opastusvideoita niin itse aparaatin kokoamiseen kuin sen varsinaiseen käyttöönkin.

Pakko tunnustaa, että ensiyritys päättyi yskänpuuskaan, mutta vähitellen hengityselimet tottuivat lämpimään höyryyn.

WellO2:n idea on suorittaa 10-15 sekunnin ajan vuorotellen ulos- ja sisäänhengitystä – joko yhtäjaksoisesti tai yksittäisinä ulos- ja sisäänhengityksinä. Kun tekniikan oppii, voi toistoja olla 5-15 kertaa.

Jos alkaa kovastikin yskittää tai hengittäminen tuntuu hankalalta, kannattaa pitää taukoa.

Myös voimakas liman irtoaminen on normaali ilmiö eli sitä ei kannata pelästyä, kunhan muistaa yskiä töhnät pellolle ja jatkaa laitteen käyttöä taas normaalisti.

Vain viikon koekäytön perusteella on vielä vaikea vetää pitkälle meneviä johtopäätöksiä, mutta seuraavilla miestenpäivillä todennäköisesti selviää, paraniko lauluääneni – pakkasessa paleltunutta sävelkorvaahan WellO2:kaan ei paranna...

Yllättävän nopeasti oppii uudet päivittäisrutiinit; aamulla ennen aamukahvia hengitysharjoituksia ja illalla ennen sänkyyn köllähtämistä uudet harjoitukset.

Mieli muuten rauhoittuu kummasti päivän kiireiden jälkeen, kun illalla kaikessa rauhassa hengittelee WellO2:n kanssa sisään ja ulos muutamia kertoja. Ja tosiaan unikin on parempaa.

Mutta nyt vaan säännöllistä puuskuttamista aamuin illoin.

Kimmo Janas


Yhteistyössä
CMN