Etusivu
Mediatiedot
Lehden tausta
Tilaa ilmainen näytenumero
Lehtitilaus
 
Yhteystiedot
Kauppa
 
Tässä numerossa
<empty> Kutsu karulle lähetyskentälle
<empty> MP 24 – kaikkien aikojen suurimmat MP -messut
<empty> Heikot Weljet tukevat toisiaan
viiva
Artikkelit
<empty> Vanhemmat lehdet
   
Tosimies nyt myös Facebookissa ja Youtubessa

 

Väkivaltarikokset lisääntyvät Ruotsissa


Aiemmin jopa ”lintukotana” tituleerattu Ruotsi, on ajautunut viimeisen kahden vuoden aikana yhdeksi Euroopan vaarallisimmista maista. Samaan aikaan maan väestörakenne on muuttunut yhä enemmän ulkomaalaistaustaiseksi väkivallan maassa lisääntyessä.

Massamaahanmuutto näkyi jo Ruotsin syksyn 2022-vaaleissa äänioikeutettujen määrässä – maassa on 1,2 miljoonaa äänioikeutettua, jotka ovat syntyneet Ruotsin rajojen ulkopuolella. Ruotsissa järjestettiin syyskuun 11. 2022 parlamenttivaalit, joiden eräs teema oli maan lisääntynyt rikollisuus – keskustelu keinoista, miten sitä vähennettäisiin.

Antisemitismi on häpeä
Rikollisuuden lisääntyessä puolueet eivät voi enää välttää keskustelua lisääntyneestä väkivallasta maassa. Suuresta maahanmuutosta, islamia tunnustavien muuttajien ollessa yliedustettuina rikostilastoissa. Marraskuussa 2021 sosiaalidemokraatteja jo vuosia edustanut poliitikko Stefan Löfven joutui eroamaan pääministerin ja puoluejohtajan paikalta. Muutama vuosi aiemmin, Löfvenin vieraillessa Malmössä ison poliisisaattueen suojaamana, hän myönsi medialle ”että Ruotsissa on antisemitismia ja se on häpeä”. Tilalle valittu, maan ensimmäinen naispuolinen pääministeri Magdalena Andersson otti tuolloin uudet virkatehtävät hoitaakseen. Huhtikuussa 2022 useat kaupungit Ruotsissa olivat islamistien väkivaltaisten mellakoiden ja hyökkäysten kohteina, sadoittain autoja poltettiin, poliisin ja pelastustoimen joutuessa väkivallan kohteeksi omassa työssään.

Jopa mediat Ruotsissa, jotka ovat vetäneet matalaa linjaa yhteiskunnan väkivaltaistumisesta, uskaltavat kiertoilmaisuin kertoa ”integroitumattomien maahanmuuttajien” aiheuttaneen ongelmia – sivulauseella vedoten tekemisen puutteeseen ja työttömyyteen. Ruotsissa on muodostunut jo ongelmalähiöitä, joita on yli 60 kaupungissa. Niistä käytetään yleisesti nimikettä no-go-alue (poliisille ja viranomaisille). Eräs tunnetuin lähiö on Malmön Rosengården. Kaupungin väkimäärästä (n. 350 000) 34,4 % on syntynyt ulkomailla, ja 55 %:lla vähintään toinen vanhemmista on syntynyt ulkomailla.

Ruotsi on yksi pahimmista maailman raiskaustilastoissa. Vuonna 2018 yleisradioyhtiö SVT (vastaa Suomen Yleä) kertoi, että 58 % Ruotsin viimeisen viiden vuoden aikana tapahtuneista raiskauksista yleisemmin tuomittu on ulkomaalaistaustainen mies. Mukana on ollut afrikkalaisia maahanmuuttajia ja muslimeja. Raiskaukset eivät ole enää yksin suurkaupunkien ongelma, vaan ne ovat levinneet jopa Ruotsin maaseudulle. Vaalituloksesta huolimatta, oli sosiaalidemokraattien puolue johtanut viimevuodet Ruotsin hallituksia. Viimeisen kahdeksan vuoden aikana rikollisuus (ase- ja ampumarikokset, raiskaukset ja jengiväkivalta) olivat kasvaneet koko ajan.

Jengirikollisuus
Ruotsin yksi pahin ja tunnetuin jengirikollisuuden kaupunginosista on Tukholman Rinkeby. Yksistään vuoden 2021 aikana alueella kuoli yhdeksän ihmistä ampumarikollisuudessa (maan uhrimäärän ollessa 45). Kaikki tämä siis yhdessä kaupunginosassa, jossa asukkaista 92 % on joko ensimmäisen tai toisen polven maahanmuuttajia – vastaava luku koko maassa on n. 20 % -luokkaa. Rinkebyhyn onkin muodostunut kaksi jengiä, Shottaz ja Kuolemanpartio (Dödspatrullen).

Ruotsin poliisi on rekisteröinyt Tukholman alueella 1 500 henkilöä, joilla on yhteyttä jengirikollisuuteen, keski-iältään yleisemmin 22 v. Sukupuolijakauma on 98 % miehiä ja rikoksiin käytetään avuksi jopa alaikäisiä, jotkut 8 -vuotiaita. Poliisi on rekisteröinyt 52 rikollisjengiä Suur-Tukholman alueella. Tulossa 2022 oli uusi ampumissa menehtyneiden määrä, kun uhrimäärä 45 (syyskuussa 2022), oli ylittynyt 47:n ammuttuun – lokakuussa 2022 täyttyi jo 50:n uhrin määrä.

Uudenvuoden aattona 2022 Expressen-lehti uutisoikin ”uudesta verisestä ennätyksestä – 63 ammuskeluissa kuolleesta Ruotsissa 2022 ”. Uudenvuoden aaton kyseenalainen Ruotsin uusi ennätys tapahtui ampumavälikohtauksessa Vällingbyssä, läntisessä Tukholmassa McDonaldsin ulkopuolella klo 18.40. Uhri nro 62 oli ollut Dödspatrol-jengiin Rinkebyssä kuuluva rikollinen. Ruotsin oikeusministeri Gunnar Strömmer kertoi mediassa: ”Mikään yhteiskunta ei voi kestää yli yhtä kuolemaan johtanutta ampumista viikossa”.

Myös ennaltaehkäisevää työtä
Huolestuttavaa ovat viime vuosien pommi, kranaatti- ja räjähdeiskut – osin kohdistuen poliiseihin. Maahan voidaankin sanoa muodostuneen rinnakkaisyhteiskunta, jota hallitaan maahanmuuttajataustaisten jengien ja rikollisuuden kautta. Ruotsin hallituksen julkaiseman rikostilastossa Euroopan keskiarvossa 1,6 ihmistä/milj. asukasta kuolee mm. ammuskeluissa. Ruotsissa määrä on n. 4 ihmistä/milj. asukasta kohti. Tilasto kertoo myös, että 85 % kuolemaan johtaneista ammuskeluista on epäiltynä maahanmuuttaja tai ulkomailla syntynyt. Todistajia tapahtumille ei enää juurikaan löydy, heitä varoitetaan ampumalla jalkaan (tai päähän, kuten viime vuosina), kertovat Ruotsin poliisien edustajat.

Ruotsin sosiaalidemokraatit julkistivat syksyllä 2022 vaaliohjelmansa, jossa keskitytään erityisesti Ruotsia piinaavaan jengirikollisuuteen ja sen vastaisiin toimiin. Pääministeri Andersson vaati kovempia rangaistuksia ja lisävaltuuksia poliisille. Hän piti yhtä tärkeänä ennaltaehkäisevää työtä. Pääministerin mukaan Ruotsi tarvitsee lähitulevaisuudessa taitavaa johtajuutta, varsinkin kun Eurooppa on nyt sotatilassa. Onko länsinaapurin hallinneen puolueen vaaliteemassa jotain sellaista ,josta Suomikin voisi nyt ottaa onkeensa? Suomessa kun alkaa olla jo samanlaisia ulkomaalaistaustaisten jengien yhteenottoja jo pääkaupunkiseudulla.

Myös juutalaiset maalitauluina
Ruotsissa on Pohjoismaiden suurin juutalaisyhteisö, joka on n. 18 000, josta osa periytyy toisen maailmansodan aikana maahan tulleista pakolaisista. Juutalaisten asema Ruotsissa käy antisemitismin lisääntyessä yhä tukalammaksi, monen peittäessä ulkoiset tunnukset pukeutuessaan (kipa, Daavidin-tähti). Näin on ollut jo vuosia, koska he haluavat välttää solvaukset tai jopa väkivallan kohteeksi joutumisen. Ruotsin Malmössä toimi imaami em. Rosengårdin-alueella, kutsuen kiihotussaarnoissaan juutalaisia ”sikojen ja apinoiden” jälkeläisiksi. Imaami Basem Mahmoud (s. 1962) toimi al-Sahaban moskeijassa Malmössä.

Mahmoud aloitti vuonna 2008 Rosengårdin kellarimoskeijan tiedottajana, joka oli jo tunnettu (ennen sulkemistaan) radikaaleista opeistaan. Vuosina 2020-2021 hänet saatiin kiinni useista juutalaisia halventavista lausunnoistaan. Elokuussa 2022 Malmön imaami Basem Mahmoud sai syytteen yllytyksestä kansanryhmää kohtaan – liittyen antisemitistisiin näkemyksiin. Mahmoud julisti narratiiveja juutalaisista mm. ”juutalaisten hallitsevan maailmaa”- käsityksellä. Puheet ovat johtaneen vuokrasopimuksen loppumiseen ja kehotukseen saarnamiehen poistua tiloista. Vältetään kuitenkin kertomasta puheiden olleen lähdön syy – puhutaankin tilan, uudelleen käytöstä.

Poliitikkojen keinot
Kolmanneksi suurimman ruotsalaiskaupungin, Malmön synkkä väkivallan maine on kasvanut yhä viime vuosina. Elokuussa 19. (2022) ammuskelussa kuoli jälleen mies, naisen haavoittuessa, tapahtumapaikka oli Emporian-ostoskeskus. Ruotsin TV4 raportoi jopa 20 laukauksesta ostoskeskuksessa. Tapahtumasta pidätettiin teini-ikäinen poika, epäiltynä jengiläisenä. Poliisin mukaan jengiväkivalta leviää maassa kulovalkean tavoin. Hallitustasolla pääministeri Magdalena Andersson sanoi jengiväkivallan johtuvan integraation puutteesta. Mikä kotouttamisssa oli mennyt pieleen, jolleivät maahanmuuttajat integroidu? Tämä on asia, johon Ruotsin seuraavan hallituksen tuleekin nyt puuttua.

Poliisijohtajat Ruotsissa kertovat, että kaupungeissa toimii nyt enemmän ulkomaalaistaustaisia jengejä, otteiden raaistuessa. Kyselyillä äänestäjille, maan väkivallan lisääntyessä, jo 41 % sanoo rikollisuuden olevan heidän suurin huolenaiheensa (Göteborgin yliopiston tutkimus, Opinion and Media Institute ). Tämä oli haaste Ruotsin sosiaalidemokraateille syyskuun 2022 vaaleihin. Puolue vakuutti, että rikollisryhmiin kohdistuvat lisätoimenpiteet (mitä ne ovat ?) ja poliisivoimien laajennus ratkaisevat ongelman. Poliitikot eivät ehkä ole tietoisia, että koko ajan poliisivoimista lähtee työntekijöitä ”turvallisempiin” töihin. Korvaako poliisien määrän lisäys, korjaamattoman ns. juurisyyn (integroimattomuuden yhteiskuntaan)? Nyt Ruotsi saikin uuden oikeistohallituksen, joka joutuu ratkomaan maassa rehottavaa väkivaltaa.

Yrittäjien pelot
Poliisin Malmössä pidättämä teinipoika oli 15 v, yksi poliisin arvioimasta rikollisten ryhmästä (yli 8 500). Pidätetyistä on jo n. 15 % alle 18 -vuotiaita. Ruotsin oikeusjärjestelmä suo heille lievemmät tuomiot – rikollisjärjestöt voivatkin täten värvätä lisää alle 18 -vuotiaita. Osan voidessa jopa välttää lainsäädännön mukaan tuomion, vankiloiden maassa ollessa täynnä. Rikosten selvittämis-% on laskenut, pikkurötöksien saattaessa jäädä jopa tutkimatta. Toimialajärjestö Ruotsissa (Företagarna) kertoikin yrittäjien olevan huolestuneita rikollisuuden ja turvattomuuden lisääntyessä Ruotsissa.

Vuoden 2022 aikana rikoksen kohteeksi joutuneista yrittäjistä, 17 % harkitsee lopettamista ja joka viides harkitsee yrityksensä muuttamista toiselle paikkakunnalle. Rikosasiantuntija Pontus Lindström sanookin, ettei Ruotsilla olisi varaa menettää nyt yrityksiä/yrittäjiä. Hän kuvaakin, että valtion, kuntien ja poliisien tulisi lopettaa ”torkkukytkimen painaminen herätyskellosta”. Tilasto kertoo joka toisen työntekijän joutuneen rikoksen uhriksi viimeisen viiden vuoden aikana. Varkaudet ovat yleisimpiä, samoin väärennetyt laskut, it-rikokset ja kiinteistöihin kohdistuva ilkivalta. Vain 14 % kokee rikostorjunnan kunnan rikostorjuntatyönä olevan riittävää ja turvallista.

Poliisille rikoksista ilmoittaneet yrittäjät kokivat (vain 5 %), että rikos tuli selvitettyä. Koetaan myös, että oikeusjärjestelmä ei ota rikkomuksia vakavasti ja vahingoittaa täten luottamusta yhteiskunnan kykyyn luoda turvallisuutta ja suojaa, jatkoi Lindström.

Jotkut yrittäjistä näkevät tutkimuksissa poliisien lisäämisen tarpeellisena vähentämään rikollisuutta. Poliisivalvonnan tulisi olla näkyvämpää kaikkialla Ruotsissa, maaseutu mukaan lukien. Ruotsissa no-go -alueet sitovat tehtäviin aina kolme poliisia – kaksi menee selvittämään tapahtunutta rikosta, kolmas vartioi autoa, ettei se joudu ilkivallan kohteeksi. Osassa poliisiautoista on ollut jo vuosia luodinkestävät ikkunat.

Olisiko Suomella opittavaa länsinaapurin ongelmista?
Suomessa on vaalit 2023 keväällä, olisiko Suomen syytä etupainotteisesti huomioida länsinaapurin kyseenalainen kunnia olla Euroopan rikostilastojen kärjessä? Mitä meidän tulisi tehdä, ettei ”olla Ruotsin tiellä”? Varmaan olisi kannattanut kuunnella Ruotsin poliisia, joka on jopa neuvonut maamme poliisijohtoa, vai ”ollaanko meilläkin painettu myös herätyskellon torkkukytkintä” asian suhteen ? Suomi on saanut naapurin poliisivoimilta takuuvarmasti tietojen vaihdon yhteydessä myös varoitukset vaarallisista ja väkivaltaisista rikollisjärjestöistä. Ruotsissa eräs rikollisryhmistä on Nigeriasta jalkautunut Black Axe. Ruotsin pääkaupungissa Tukholmassa oli jo vuonna 2019 ainakin 50 rikollisjengiä.

Kun rikollisjengit ovat Ruotsissa toimineet pitkään, ne muodostavat erilaisia ryhmiä, jotka voivat jakaantuen klaaneihin, kilpaillen yhteiskunnassa keskenään. Nämä ryhmät jakavat keskenään paikalliset huumemarkkinat, suojelurahan perinnän ja muun laittoman kaupankäynnin. Ruotsalaiset, tavalliset kansalaiset tuntevatkin olonsa turvattomaksi, ja muuttavat maan sisällä – jopa osa ulkomaille, kuten osa Ruotsin juutalaisista on jo joutunut tekemään.

Eläköitynyt poliisijohtajamme Mikko Paateri sanoi (2010) haastattelussa, miten tärkeää maahanmuuttajille on kielen opetus, kulttuurin tunteminen ja työpaikka – onko tämä sisäistetty hallituksemme maahanmuuttopolitiikassa? Näillä keinoilla hänellä oli uskomus, että vältämme ”naapurin kohtalon”. Suomella on suhteessa väestömäärään kaikista vähiten poliiseja Pohjoismaissa (runsas 7 000). Pitää myös huomioida Ruotsista, että osa jengeistä toimii avoimen uskonnollisesti – toimien valvomalla islamin opin mukaisesti naisten pukeutumista ns. uskonnollisena poliisina. Lisääntyykö ilkivalta Suomessa synagogiin, koska juutalaisseurakunnat Suomessakin tarvitsevat jo yhä enemmän kameravalvontaa turvallisuutensa takaamiseksi?

Lähteet

  • Bbc.com: ”Sweden: Man dies in shooting at Malmo shopping centre”/August 21. 2022./ By Alys Davies.
  • Expressen.se: ”Nu åtalas imamen i Malmö för hatpresdikan” / August 2. 2022. / Dusan Marinkovic.
  • Expressen.se: ”Blodigt rekord – dödsskjutningar 2022” / December 31. 2022 / Arne Lapidus.
  • Gatestoneinstitute.org: ”Violent crime Rocks Sweden ahead of elections”/ August 25.2022. / By Peder Jensen.
  • Iltalehti.fi: ”Izzyn, 19, kuolema aloitti koston kierteen, joka muutti koko Ruotsin suunnan – Sota loppuu kun kaikki ovat kuolleita”/ 7.9.2022./ Anni Emilia Alentola.
  • Samnytt.se: ”Rapport: Brottslighet får var femte företagare överväga nedläggning” / Mars 21. 2022. / Andreas Nilsson.

Arto Perämäki

 


Yhteistyössä
CMN