Etusivu
Mediatiedot
Lehden tausta
Tilaa ilmainen näytenumero
Lehtitilaus
 
Yhteystiedot
Kauppa
 
Tässä numerossa
<empty> Kutsu karulle lähetyskentälle
<empty> MP 24 – kaikkien aikojen suurimmat MP -messut
<empty> Heikot Weljet tukevat toisiaan
viiva
Artikkelit
<empty> Vanhemmat lehdet
   
Tosimies nyt myös Facebookissa ja Youtubessa

 

IMMANUELIN PALUU


Immanuel on Roni Samuelin (Roni Lempiäinen) ja Mikavelin (Mikael Meklin) Keravalla alkuvuodesta 2012 perustama hiphop-duo. Kaksikon debyyttialbumi ”Kilosanomaa” julkaistiin saman vuoden marraskuussa ja vuoden päästä ilmestyi ”Jumalanmiehii” albumi. Yhtyeen kappaleet ovat keränneet suoratoistopalveluissa miljoonia kuuntelukertoja. Nyt pitkän tauon jälkeen heiltä ilmestyi uusi albumi "Jumalanmiehii II" marraskuussa 2023.

Immanuel ehti keikkailla isoilla ja pienillä lavoilla, tehdä kaksi levyä "Kilosanomaa" ja "Jumalanmiehii" kunnes vuonna 2014 he jäivät määrittämättömälle tauolle.

– Lähdettiin vaimon kanssa Thaimaahan lähetysharjoitteluun. Tai mulle se oli Fidan lähetysharjoittelu ja Naomille Diakin koulureissu. Naomi opiskeli siihen aikaan Suomi-Thai -tulkiksi. Sieltä palattuamme mulle aukes työpaikka Kontulan Metrokappelissa 2016 helmikuussa ja samana vuonna syntyi meidän Johannes-poika lokakuussa. Siinä sitten kaiken ohessa tuli vähän soolojuttujakin tehtyä Roni Samuel -nimellä. Julkaisin vuonna 2019 "Kahdet kasvot" EP:n ja "Näkymätön Kruunu" albumin vuonna 2022 ja kaiken päälle vielä vuonna 2021 muutettiin Pohjois-Savoon, jossa nyt toimin lapsi- ja nuortentyön johtajana Siilinjärven Helluntaiseurakunnassa, Roni kertoo.

– Meidän leirissä tuona aikana syntyi 4 lasta, pari sooloalbumia "Herranjengis" vuonna 2015 ja "Exodus" vuonna 2020, sekä Jumalalle kiitos, paljon kasvamista, Mikael kertoo koostaen vuodet naureskellen.

Irtiotto
– Syy taukoon Immanuelista oli, että siinä yhdistyi oma sisäinen ristiriita ja toisaalta mahdollisuus lähteä Naomin kanssa ulkomaille.

Meillä alkoi Immanuelin nousukiito oikeastaan samaan aikaan, kun mentiin naimisiin ja aikaa ja energiaa meni paljon bändihommiin. Thaimaa oli myös meille avioparina tärkeä reissu. Sisäinen ristiriita johtui siitä, että jotenkin musta siihen aikaan tuntui siltä, että musiikki oli enemmän ja enemmän menossa palvelutehtävästä artistiuraksi. Se ei ollut pohjavire, jolla olin bändissä aloittanut, Roni kertoo.

Uusi aikakausi
– Tauon aikana on ollut aikaa reflektoida sitä edellistä vaihetta ja kaikkea siihen liittyvää. Mulla oli siihen aikaan kova tarve saavuttaa jotain. Ja toisaalta se kova tarve saavuttaa oli juuri se ristiriita mun sisällä. Mitä koetan saavuttaa? Oli siinä vaiheessa oikea ratkaisu lopettaa, koska en olisi voinut hyvällä omallatunnolla jatkaa.

Nyt koen olevani vapaa sen ajan saavutusten janoamisesta. Meillä molemmilla on myös lapsi(a) ja se on tuonut elämään tiettyä vakautta. Mielestäni musiikissamme kuuluu myös kypsyminen, Roni kertoo.
– Immanuel 2024, ehkä näissä kappaleissa kuuluu nyt kuljettu matka. Ollaan molemmat nyt isiä ja tosi eri paikassa ku kymmenen vuotta sitten. Tosi kiva tehdä musiikkia näin levollisesta paikasta, Mikael kertoo.

Infinite Records
– Gospel-hiphopin legenda Marko "Kasi" Lehtimäki perusti kristillisen levy-yhtiön. Sillä on aika isot visiot sen suhteen. Yhtiön A&R:ksi on palkattu Joel "Beige" Peltoniemi ja Joelin kanssa pääsääntöisesti tehdään hommia arjessa, kertoo Roni.

– Joo Kasi pääs yllättää. Uusi levy-yhtiö, niin tosi siistiä päästä puskemaan gospelia eteenpäin ja niin, että uusilla sukupolvilla on paikka, jossa nauhottaa, Mikael lisää.

– Immanuelin elämä Infinite Recordsilla on kyllä kivaa. Kaikki tuttuja tyyppejä ja pääsee rakentamaan yli sukupolvien kulkevaa juttua. Suomen gospellegendoja, me välissä ja nuoriso tekemässä yhdessä, kertoo Mikael.

– Nyt ei tarvitse miettiä taloudellista puolta esim. tuottajien suhteen. On vapaus luoda, lisää Roni

Jumalanmiehii II
– Aktivoituminen taas Immanuelin duona alkoi joskus 2020 loppupuolella. Mikael soitti mulle ja sanoi, että on sellanen fiilis, et Immanuel vois palata, Roni kertoo.

– Se oli ihan ku jostai leffasta, Roni vastas vaa et ”mä oon venannukki et sä soitat". Haha, se oli eeppistä, Mikael naureskelee väliin.

– Sitten Mikael tais lähettää mulle jonkin demon, johon tein säkeen ja lähetin takas. Siitä se sitten lähti muotoutumaan. Toisaalta eka itse levylle päätynyt demo tais olla 'Valheet', joka on syntynyt joskus 2022 aikana. Mielestäni löydettiin tietty flowtila levyn suhteen vasta aika viimemetreillä. Sen takia onkin luontevaa, että lisää musiikkia on tulossa tämänkin levyn biisien jälkeen, Roni kertoo.

– Oli yllättävän helppo palata tauolta ja omien sooloprojektien jälkeen taas yhteen tekemään levyä.

Aluks sitä vaan mietin, et millasta musiikkia Immanuelin kuulus nyt tehä. Paras oli, et lähettii vaa kattoo, et mikä lähtee kuplii. Aika nopeesti se yhteinen sävel löyty, Mikael kuvailee.

– Nyt kun asuu Savossa, niin silti iso välimatka ei ole tullut yhteyden ja musiikinteon esteeksi. Levyä tehdessä ja biisejä treenatessa on tullut kilometrejä edestakas ja tehty yövuoroja studiolla. Silti on paljon kivempaa, kun ei tarvitse yksin kirjoittaa kokonaista biisiä tai keksiä kaikkea itse. Myös toisen tekeminen inspiroi itseä, Roni kertoo.

Hip-Hop ja ylistysmusiikki
Immanuel on aikaisemmilla levyillä yhdistellyt räppien rinnalle laulua. Uuden levyn viimeisessä "El Shaddai" biisissä yhdistyy hiphoppi ja ylistysmusiikki.

– Oltiin molemmat vierailtu Northwind Collectiven ylistysbiiseillä jo aiemmin. Ja nyt oli luontevaa tehdä se myös toistepäin eli tuoda ylistystä räppilevylle, Roni kertoo.

Sanoma
– Immanuelin sanoma Jeesuksesta ei ole muuttunut vuosien saatossa, enemmänkin kirkastunut vahvemmaksi. "Kilosanomaa raakana" on vieläkin se juttu. Haluamme tällä viestittää sen, että sanomme asiat suoraan mitään kiertelemättä ja kaartelematta. Pyrimme tuomaan selkeästi ihmisille ilmi, mistä puhutaan ja usein myös pilke silmäkulmassa, siellä on huumoria mukana. Jokaisella levyllä selvästi huomaa, ettemme häpeä sitä ketä edustamme, Mikael kertoo.

– Tämä on meidän yks tapa julistaa Jumalan sanaa, Roni huomauttaa.

Tulevaisuus
– No kyl me nautitaan vaan kyydistä ja katotaan mihin Jumala johtaa.

Mut on kyl sellanen olo, että nyt Jumala tekee jotain tosi uutta ja raikasta, Mikael kertoo kirkkain silmin.

– Soolot on nyt toistaiseksi jäissä ja Immanuelilta uutta musiikkia jo melko pian, Roni heittää loppuun.

Teksti: Petri Janas Kuvat: Nelli Tulimäki


Yhteistyössä
CMN