Etusivu
Mediatiedot
Lehden tausta
Tilaa ilmainen näytenumero
Lehtitilaus
 
Yhteystiedot
Kauppa
 
Tässä numerossa
<empty> Herätkää miehet!
<empty> Caravan 25
<empty> Miten tähtitiede todistaa Jumalan olemassaolon
viiva
Artikkelit
<empty> Vanhemmat lehdet
   
Tosimies nyt myös Facebookissa ja Youtubessa

 

Herätkää miehet!



Viime vuoden lopulla käynnistyneessä ManUp podcastissa palvelevat isäntinä Euroopan voimannoston mestasi Antti Nevalainen ja Suomen ammattipainipioneeri Michael ”StarBuck” Majalahti.
– Podcastimme on miehinen vastaisku. Aikana, jolloin taito, voima ja kunnia ovat haihtumassa maailmasta ja oikea sotilas on enää vain kutsumanimi Counter Striken virtuaalimaailmassa, selvittää Majalahti.

Miehet eivät enää tiedä rooliansa ja paikkaansa nyky-yhteiskunnassa. Naiset kaipaavat ritaria, suojelijaa ja oikeaa kuningasta enemmän kuin koskaan. On aika herättää nykymiehet unestaan ja tuoda spartalaiset perinteet kunniaan!

Beta-miehet ilman selkärankaa
Tupla -patukoiden tv-mainoksen spiikkauskeikalta haastatteluun kiirehtinyt Michael Majalahti (51) kertoo mielessään pyörineen jo pitkään, että miesasialle olisi tehtävä jotakin.

– Olen huomannut liike-elämässä, että beta-luonteen kanssa on äärimmäisen hankalaa tehdä yhteistyötä. Vanha sanontahan on, että mies on yhtä hyvä kuin hänen sanansa. No beta-luonteen kohdalla se ei pidä lainkaan paikkaansa. Beta-mies on tuuliajolla mm. sosiaalisen hyväksynnän armoilla, eikä hänellä ole periaatteita tai selkärankaa.

– Niin syntyi Antin kanssa ajatus ruveta tekemään podcastia, joka on nykyään kasvamassa jakso jaksolta suosiossa, jos palautteeseen on uskomista. Sanoohan Raamattukin, että teidät tullaan tuntemaan teidän sanoistanne.

– Minulle tuli yhtenä yönä mieleen, että jos emme tee tätä, Herra ei anna anteeksi, lisää Antti Nevalainen.

Sama arvopohja yhdistää
46-vuotias Antti Nevalainen kertoo olevansa kadulta pelastettu lastenkotiin viitaten huostaanottoonsa 11-vuotiaana.

– Olen hyvin kiitollinen tälle meidän hyvinvointiyhteiskunnallemme, että minäkin olen saanut mahdollisuuden.

Elämäntyönsä hän on tehnyt kiinteistöhuollon parissa ja on ainoa suomalainen palkittu kulttuurimuutosjohtaja tästä aiheesta, kirjakin on aiheesta syntynyt. Nevalainen kouluttaa yrityksensä puitteissa uusia kiinteistönhoitajia ja tarjoaa siinä ohessa erilaista niin fyysistä kuin henkistäkin valmennusta yksilöille ja yrityksille.

Nuoruudesta on mukana seurannut yksi pelastava tekijä eli voimannosto. Tällä hetkellä Antti Nevalainen on maailman listalla kärkisijalla ja Euroopan mestari. Suomen mestaruus tuli muutama kuukausi sitten, ja syntyipä pari uutta Suomen ennätystäkin.

– Voimaileva, ihmisiä kasvattava saarnamies, joka yrittää pelastaa niin paljon kuin kerkiää, hän kuvailee itseään.

Miken kanssa ystävyyttä ja yhdessä treenausta on kestänyt jo runsaat kaksikymmentä vuotta. Molemmat miehet ovat myös ”Kristuksen poikia” eli ystävyyden vaalimisen lähtökohtana on sama arvopohja.

Ongelmat miehisyydessä
– Nyky-yhteiskunnassa tarvitaan kipeästi voimakkaita miehiä, sillä Jumala loi ensiksi Aatamin ja teki hänestä herran yli kaiken luodun, ja siksi myös mies on vaimon pää. Tämänkaltainen miehisyys puuttuu kokonaan nykyisestä länsimaisesta yhteiskunnasta, ja siksi meidän kulttuurimme on luhistumassa. Mies on luotu johtajaksi, ja jos mies ei täytä asemaansa ja kanna vastuutaan, kaikki menee pilalle, Michael Majalahti painotti vuonna 2020 Tosimiehen haastattelussa. – Mikään suhde ei kestä, lapset eivät tiedä ovatko lintuja vai kaloja vai yksisarvisia, ja on enemmän mielialaongelmia kuin koskaan. Miehen pitäisi nousta vastuulliseksi johtajaksi, jolle on turha lässyttää. Herran pelko olisi palautettava koteihin ja yhteiskuntaan.

Majalahti nyökyttelee vanhoille lausunnoilleen ja on valmis allekirjoittamaan ne vielä tänäkin päivänä.

Nevalainen näkee miehisyyden nykytilan olevan moniongelmainen.

– Jos ajattelen työtä, mitä olen kolmatta kymmentä vuotta tehnyt kasvattamalla uusia ammattilaisia, joista suurin osa on miehiä, niin kyllä ne ovat itsetunnon ongelmat, jotka ovat rapauttaneet sitä miehisyyttä. Jokuhan on todennut, että parempi tossun alla kuin taivasalla… Vaikka moni mies on kehittynyt ammatillisesti, mutta jos henkisellä puolella on ongelmia, ei lopputulos ole hyvä.

Hän on nähnyt voimailun ja kamppailu-urheilun piirissä miehistä rappiota. Mutta kun miestä opetetaan keskustelemaan oikealla tavalla ja verbaalista taitoa kehitetään, syntyy positiivista jälkeä.

Nevalainen kertoo näkevänsä todella harvoin edukseen käyttäytyviä johtajia, alfamiehiä, jotka aidosti pitävät huolta niin itsestään kuin ympäristöstäänkin ja opettavat järkähtämättä oikeudenmukaisuutta ympäriinsä. Kun mies tekee oikeita ratkaisuja, ei miellyttääkseen muita, vaan koska se on oikein, silloin alkaa tapahtua.

– Kun näen väärinkäytöstä, puutun siihen välittömästi – en solvaamalla tai arvostelemalla ihmistä, vaan keskustelemalla omantunnon kanssa. Omatunto on sellainen asia, että jos kukaan ei haasta sitä, se ei oikein soita.

Yksi miehisyyden rappion syy onkin hänen mukaansa, että ainoa haastaja on ollut emäntä siellä kotona, ja mies on täysin hukassa, että mikä on hänen paikkansa, ja se lisää omalta osaltaan henkistä rapautumista.

– Vahvistetaan itsetuntoa, vahvistetaan fysiikkaa ja opetetaan parempia käytöstapoja, niin yhtäkkiä selkäranka alkaa suoristua, tiivistää Antti Nevalainen.

Sota-aika kummittelee vieläkin
Michael Majalahti kertoo olevansa kyllästynyt kuulemaan selityksiä, kuinka sota-aikoja syytetään miesten kyvyttömyydestä tekemään sitä ja tätä. Ja että miehet olivat niin vammautuneita sekä henkisesti että fyysisesti, joten naisten oli otettava vastuu perheen johtamisesta ja niin naisista tuli vahvoja.

– Se oli sitä aikaa ja me elämme nyt täysin eri aikaa. Mutta jos miehet on edelleen kasvatettu vinoon tuon trauman ansiosta – vahvat naiset, heikot isät – niin jokainen nykynainen halajaa vahvaa miestä rinnalleen.

50 Shades of Gray -elokuvan ja kirjasarjan suosio osoitti sen hänen mukaansa. Käytännössähän kyseessä on Kaunotar ja hirviön -tarinan uudelleen paketointi. Nainen suostuu mielivaltaisen alfauroksen alistamaksi, kunhan kyseessä on vain hän eikä kukaan muu.

– Kun vuonna 2015 tuli muslimitulva länsimaihin ja Suomeenkin, niin erityisesti vihervassarinaiset olivat täysin heikkona näihin musumiehiin, jotka sanelivat vaimon paikan perheessä, muistelee Majalahti.

– Suomalainen spagettiselkäranka ei tuota ihan samanlaista vakuuttavuutta siinä käskyttämisessä, naurahtaa Nevalainen.

Erilainen sota-ajan muisto
Antti Nevalainen haluaa tuoda julki erilaisen näkökulman sota-ajan miehistä: – Ukkini Juha Nevalainen, joka kirjoitti mm. Tuntematon sotilas -elokuvan käsikirjoituksen ja Helena-mummi, jonka isä oli kuuluisa yliopiston uskontieteiden professori Antti J. Pietilä, opettivat minulle lapsena, minkälainen miehen tulee olla johtajana olla. Vaikka ukkini teki pari linnoitusreissua sodassa, hän pysyi harvinaisen täyspäisenä. Siinä perheessä ei ollut johtajuudesta epäselvyyttä, naisella oli naisen ja miehellä miehen rooli, ja sitä mallia he halusivat minullekin opettaa. Eli niin kauan kuin he olivat olemassa, minulla oli siellä turvapaikka, mutta sen jälkeen alkoi minun alamäkeni, joka päättyi sitten huostaanottoon 11-12 -vuotiaana.

Isovanhempien kotona ei sota-ajasta ja niistä kauheuksista paljoa puhuttu, mutta kristilliset arvot ja mitä ne edustavat ympäristöönsä, olivat vahvasti esillä.

Vaikka mummi oli vahva nainen ja hoiti tonttinsa kunnialla, siellä meni Nevalaisen mukaan hienosti raja, jolloin perheen pää astui kuvioihin johtajana.

– Muistan ukin ja mummin olleen ylpeitä toisistaan ja tukeneen toisiaan – sodista huolimatta. Keskinäinen kunnioitus oli perheessä todella konkreettista. Miehen antama tuki ja vierellä kulkeminen on naiselle tärkeää.

Lisäenergiaa Kristukselta
Michael Majalahti kertoo häntä ihmetyttävän suomalaisessa yhteiskunnassa vallalla oleva ajatus, että mikä ikinä sinun vakaumuksesi tai uskosi on, pidä se omana asianasi.

– Sehän on ihan pelkuruutta, munattomuutta, sillä olipa sinulla sisällä viha tai rakkaus, ne näkyvät aina ulospäin. Et voi pidätellä tällaisia asioita. Jeesushan sanoi Raamatussa, että jos te tunnustatte minut ihmisten edessä, minä tunnustan teidän minun Isäni ja Hänen enkeleittänsä edessä, jotka ovat taivaassa.

Hän kertoo todenneensa vastikään RadioDein haastattelussa, ettei hänestä ole tullut Pohjoismaiden menestyneintä painijaa sattumalta. Otellessaan Japanissa vuonna 2011 Majalahdelta kysyttiin, miten hän on mukana pääottelussa, vaikka on varmasti isompia ja vahvempiakin painijoita.

– Vastasin, että minä tunnustan Luojan kaikilla teilläni, siksi minun tieni on pedattu ja nimeni tunnetaan Yläkerrassa. Siksi minulla on suosio.

Yksi suurimmista perisynneistä suomalaisilla miehillä onkin hänen mukaansa pelko, mitä toiset voivat ajatella.

Antti Nevalainen kertoo levittävänsä ympäristöönsä omaa supermiehisyyttään. Herra antaa hänelle sen voiman, ja se huokuu hänestä.

– Käyn joka viikko kolme kertaa tekemässä kolmen, neljän tunnin treenin ja ennen jokaista isoa nostoa katson peiliin ja kysyn Herralta, mitä Hän haluaa minulta. Minulla itsellänikin on ollut joskus ongelmia, kuinka johdattaa tätä energiaa oikein, siksi haastan nykyään itseäni siihen. Tunnen saavani siitä hirvittävän paljon energiaa.

Omassa työssään hän on pitänyt huolen siitä, että ihmisten menneisyyden traumat ovat heikompia kuin paremman tulevaisuuden imu.
Hän puhuu mieluummin perisyntien vastakohdista ja haluaa opettaa ihmisille, mitä kristinusko edustaa hänelle. Kaksi tärkeintä asiaa ovat: Luoja on oikeudenmukainen ja Luojan armo on ikuinen, eli meillä kaikilla on hyvä mahdollisuus.

– Olen opettanut koko ajan ihmisiä olemaan urhoollisia, viisaita, oikeamielisiä, pidättyväisiä, lempeitä, rakastamaan lähimmäistä ja olemaan ahkeria työssään, Nevalainen luettelee. – Ei sinun edes tarvitse tuntea perisyntien nimiä, kunhan opettelet nämä periaatteet.

Kristilliset arvot tuovat ihmisille uskoa elämään ja inhimillisyyteen.

Samaa mieltä on Majalahtikin, sillä kuten Raamattu sanoo, että etsikää ensin Jumalan valtakuntaa ja Hänen vanhurskauttaan, niin kaikki tämä muu lisätään teille.

– Aina kun meille tulee vierailulle ulkomaisia painijoita, esimerkiksi viime vuonna yli 20 painijaa, saan kerta toisensa jälkeen kuulla samanlaisia kommentteja ”täällä on jotain erilaista, teidän pukuhuoneenne, koko ilmapiiri poikkeaa kaikesta muusta”. Minä en saarnaa siellä kenellekään, mutta olen ”maailman suola”. Minä en pidä uskoani omana tietonani, enkä pyri kätkemään sitä ihmisten mielipiteiden tai ennakkoluulojen pelossa, Majalahti toteaa..

Kimmo Janas


Yhteistyössä
CMN