Etusivu
Mediatiedot
Lehden tausta
Tilaa ilmainen näytenumero
Lehtitilaus
 
Yhteystiedot
Kauppa
 
Tässä numerossa
<empty> Kutsu karulle lähetyskentälle
<empty> MP 24 – kaikkien aikojen suurimmat MP -messut
<empty> Heikot Weljet tukevat toisiaan
viiva
Artikkelit
<empty> Vanhemmat lehdet
   
Tosimies nyt myös Facebookissa ja Youtubessa

 

Prätkäkevät käyntiin


Helsingissä järjestettiin kolmen vuoden tauon jälkeen MP 23 Moottoripyörämessut. Uutuudet kiinnostivat ja kauppaa käytiin niin moottoripyöristä kuin varusteistakin.

Pohjois-Euroopan suurin ja tänä vuonna Pohjoismaiden ainoa moottoripyörätapahtuma MP 23-messut keräsi Helsingin Messukeskukseen 3.-5.2. yli 56 000 motoristia ja muita asiasta kiinnostuneita. MP 23:n oheistapahtuma Petrol Circus Custom Bike Show puolestaan oli ainoa rakennettujen moottoripyörien tapahtuma, joka järjestetään tässä mittakaavassa kaupallisen tapahtuman yhteydessä Euroopassa.

Kasvua jo viisi vuotta
Moottoripyörien kokonaisrekisteröinnit kasvoivat viitenä vuotena peräkkäin, ja vahvinta kasvu oli pienemmissä kuutioluokissa. Teknisen Kaupan Liiton Moottoripyöräjaoston puheenjohtaja Jarkko Tuomisto kertoi tarjonnan pienemmissä kuutioluokissa laajentuneenkin viime vuosina.

– Osa motoristeistä on vaihtanut pienempiin pyöriin, jotka ovat edullisempia ja helpompia käsitellä, hän lisää. – Varsinkin ikääntyvien moottoripyöräilijöiden keskuudessa on nähty tämä kehitys, mutta myös monet uudet ja nuoret motoristit hankkivat ensimmäiseksi pyöräksi uuden pienikuutioisen pyörän, jota on mahdollista ajaa A2-kortilla.

Suuremmissa pyörissä on painopiste jo useamman vuoden ajan ollut hänen mukaansa monikäyttöisissä Adventure-pyörissä.

Teknisen Kaupan Liiton Moottoripyöräjaosto uskoo, että lähivuosina nähdään sähkömoottoripyörien rynnistys markkinoille. Yksi jarruttava voima liiton mukaan on moottoripyörien epätasa-arvoinen verotus.

– Verotus ei toistaiseksi kannusta sähkömoottoripyörän ostamiseen. Hankinnan yhteydessä perittävä autovero poistettiin sähköautoilta, mutta ei sähkömoottoripyöriltä, Tuomisto huomautti.

Sähköpolkupyörät tekevät tuloaan
Kiinnostus sähköpolkupyöriä kohtaan on kasvanut vuosi vuodelta. Sähköpolkupyörät olivatkin nyt ensimmäistä kertaa mukana MP-messuilla omana tuotekokonaisuutenaan. Useita merkkejä edustavan Pierer e-Bikes Scandinavian Pohjois-Euroopan myyntijohtaja Kimmo Hurri oli erittäin iloinen sähköpyörien saamasta vastaanotosta.

– Myyntiä on ollut messuilla erittäin paljon ja asettamamme tavoitteet ylitettiin kirkkaasti. Koeajorata oli oikea menestystarina, siellä sähköpolkupyöriämme koeajettiin noin 1000 kertaa, hän totesi.

Ukraina mielessä
Messuilla kerättiin myös varoja Ukrainan hyväksi. Nurmijärven reserviläiset olivat tuoneet messuille Ukrainan väreihin maalatun, kunnostetun ja katsastetun vuoden 1978 Tunturi-pappamopon, joka tullaan huutokauppaaman Nurmijärven torilla 6.5. Saadut varat annetaan hyväntekeväisyyteen ukrainalaisille.

Kansainvälinen Freedom Machine -varainkeruukampanja puolestaan keräsi MP-messuilla varoja Ukrainassa tuhoutuneen lastensairaalan kunnostukseen ja ukrainalaisten kaltoinkohdeltujen naisten ja lasten hyväksi. Lahden moottoripyörämuseon Riku Routo oli tuonut kampanjan symboliksi Virosta löytämänsä 1980-luvun ajattoman sinisen ja sivuvaunullisen ukrainalaisen Dnepr-moottoripyörän.

Kristillisyyttä unohtamatta
Messuilla esittelivät toimintaansa myös kaksi kristillistä moottoripyöräkerhoa, Suomen vanhin kristillinen moottoripyöräkerho Gospel Riders sekä CMA (Christian Motorcyclists Association). Vaikka Suomessa on useita kristillisiä moottoripyöräkerhoja, joiden toimintatavat eroavat jonkin verran toisistaan, evankeliumi on kuitenkin kaikilla sama.

Lahden alueosaston presidentti PeeTee Juntumaan kertoman mukaan, liki 43-vuotias, yli 900-jäseninen Gospel Riders on ns. yleiskerho, johon voi liittyä, kun hyväksyy säännöt eli mitään koeaikaa jäsenillä ei ole. Kerholla on 24 toiminta-aluetta Suomessa eli toiminta on selkeästi valtakunnallista. Korona on Juntumaan kertoman mukaan häirinnyt viime vuosina tapahtumien järjestämistä, mutta tänä vuonna on luvassa Pohjois-Suomessa iso tapahtuma paikallisseurakuntien kanssa, rukous- ja evankelioimisajo Gospel & Prayer kesäkuussa. Perinteinen MOJ -tapahtuma järjestetään ensi heinäkuussa Mikkelissä.

CMA on vuonna 1975 perustettu kristillinen moottoripyöräkerho, joka toimii tänä päivänä yli 40 maassa. Maailmanlaajuisesti järjestöllä oli 125 000 jäsentä, Suomessa kuutisenkymmentä. CMA:lle tunnusomaista on jäseneksi haluaville puolen vuoden koeaika, jonka aikana käydään läpi koulutus mm. järjestön historiasta, toiminnasta sekä neljästä peruspilarista (evankeliointi, opetuslapseuttaminen, Jumalan sana ja rukous). Koeajan jälkeen henkilö tekee päätöksen, haluaako liittyä CMA:han.

– Suomessa meillä on tällä hetkellä kaksi osastoa, Jyväskylässä ja Kouvolassa, kertoo Kouvolan osaston kappalainen Esa Vihavainen.

Kimmo Janas

 


Yhteistyössä
CMN