|
|
Nyt suolan syönti kuriin |


HKFoods on kehittänyt uuden Makusuolan, jonka avulla tuotteista on onnistuttu vähentämään suolaa jopa 25 prosenttia niin, että niiden maku säilyy samana. Useissa ennestään tutuissa HK®- ja Kariniemen®-tuotteissa osa suolasta on korvattu uudella Makusuolalla, jossa ei ole lainkaan natriumia.
Viimeisin kattava tutkimus suomalaisten suolankäytöstä on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) vuonna 2017 toteuttama FinRavinto-tutkimus. Sen mukaan yhdeksän kymmenestä suomalaisesta syö liikaa suolaa. Reilun kolmanneksen (37 %) mielestä omaa suolankäyttöä pitäisi vähentää. Tämä käy puolestaan ilmi HKFoodsin tammikuussa 2025 teettämästä ja tutkimusyhtiö Bilendin toteuttamasta ravitsemuskyselystä. Kansallisten ravitsemussuosituksien (2024) mukaan suolan saantisuositus on korkeintaan 5 grammaa päivässä. Liika suola on terveydelle haitaksi. Liiallisen suolan (natriumkloridi, NaCl) haitallisuus perustuu sen sisältämään natriumiin.
HKFoodsin teettämän kyselyn mukaan neljännes eli reilusti yli miljoona suomalaista on täysin tietämätön, kuinka paljon syö suolaa päivässä. 30 prosenttia arvioi syövänsä suolaa yli suosituksen eli enemmän kuin viisi grammaa päivässä. Suositusten mukaisen suolamäärän kertoo saavansa 29 prosenttia. 16 prosenttia arvioi nauttivansa suolaa alle 5 grammaa. – Näistä tuloksista käy selvästi ilmi, että päivittäisen suolan saantimäärän arvioiminen on vaikeaa. Todellisuudessa naisilla suositeltava suolan saanti ylittyy noin puolitoista- ja miehillä noin kaksinkertaisesti. Liika suola lisää muun muassa verenpainetaudin ja aivohalvauksen riskiä sekä altistaa osteoporoosille. Jo pieni vähennys päivittäisessä suolan saannissa vähentäisi merkittävästi suolan terveyshaittoja väestötasolla, kertoo HKFoodsin ravitsemusasiantuntija Soile Käkönen ja toteaa HKFoodsin Makusuola-innovaation olevan yksi ratkaisu suolan käytön vähentämiseen ja samalla merkittävä kansanterveysteko.
Nyt painamaan
suolajarrua
Uudet ravitsemussuositukset ovat herätelleet suomalaisia kiinnittämään huomiota omaan suolankäyttöön. HKFoodsin kyselyn mukaan joka neljäs muistaa suosituksista, että suolaa saisi syödä korkeintaan 5 grammaa päivässä. Reilu kolmannes (37 % vastaajista) aikoo varmuudella vähentää tai harkitsee vähentävänsä omaa suolamääräänsä.
Keinot suolan määrän vähentämiseksi eivät ole kyselyyn vastanneiden mielestä vaikeita. Helpointa (87 % vastaajista) on jättää suolapurkki pois ruokapöydältä, jolloin suolaa ei tule lisättyä enää lautaselle. Toiseksi helpoin keino (80 % vastaajista) olisi vähentää suolaisten snack-tuotteiden syömistä. Yhtä moni on sitä mieltä, että suolaa voisi hyvin korvata yrteillä ja mausteilla, ja näin vähentää omaa suolan saantiaan. Pakkausten Sydänmerkki tai vähemmän suolaa -merkintä innostaa myös. Näiden tuotteiden valitseminen olisi kahden kolmasosan mielestä helppo tapa vähentää suolan määrää. Vähempisuolaisen leikkeleen valitsisi mielellään 68 prosenttia kyselyyn vastanneista.
Fakiiri Kronblomia muistellen
Me miehet käytämme tutkimuksen mukaan suolasirotinta rankemmalla kädellä kuin naiset. Helposti myös miehiä syyllistetään, ettemme muka välitä terveydestämme. Olikin mielenkiintoista huomata, että HKFoodsin järjestämään Makusuolan lehdistötilaisuuteen osallistui paikan päällä 25 toimittajaa, joista peräti 10 oli miespuolisia. Olivatko he saapuneet omasta tahdostaan vai vaimon käskyttämänä, jäi vielä arvoitukseksi.
Muistan, kuinka seurasin 1960-luvulla televisiosta Sirkus Papukaijan fakiiri Kronblomin taikatemppuja, joihin liittyi aina lausahdus ”Suolaa, suolaa, enemmän suolaa”. Vaikka tuo lausahdus palautuu vieläkin mieleen ruokaa laittaessani, taitaa olla viimein aika nollata muisti ja alkaa kuunnella terveysviranomaisten ohjeita tosissaan.
Makusuola tekee suolavalinnoista helpompaa
HKFoods on vastannut suolahuoleen kehittämällä yhdessä italialaisen toimijan kanssa uuden Makusuolan, joka koostuu kaliumkloridista ja aromeista. HKFoodsin kehittämään Makusuolaan on löydetty pitkän tuotekehitystyön tuloksena aromit, joiden avulla varmistetaan lopputuotteiden tuttu maku, aivan kuin niissä olisi käytetty tavallista suolaa. Makusuolassa ei ole lainkaan natriumia. – Makusuola on usean vuoden intensiivisen työn tulos. Se on kehitetty juuri meidän tuotteisiimme sopivaksi ja HKFoodsilla on siihen toistaiseksi yksinoikeus. Makusuola-innovaation ansiosta pystymme vähentämään vuodessa jopa 65 000 kg suolaa suomalaisten lautasilta, toteaa innovaatiojohtaja Marianne Nordblom HKFoodsista.
Suola vaikuttaa ruoan makuun, rakenteeseen ja säilyvyyteen, mikä tekee sen vähentämisestä elintarviketeollisuudessa haastavaa. HKFoods on varmistanut tutun maun säilymisen ennallaan yhdistämällä tuotekehitykseen tutkimusta sekä tuotteiden sokkotestauksia asiakkailla ja kuluttajilla. – Olemme tehneet Makusuolan tuotekehitystyötä useita vuosia ja panostaneet erityisesti tuotteiden makuun. Pystymme takaamaan, että tuttu maku säilyy, vaikka suolan määrää on vähennetty jopa neljännes. Ravintoarvot, kuten proteiinipitoisuus, pysyvät ennallaan, eikä suolamuutoksella ole vaikutusta tuotteiden rakenteeseen, säilyvyyteen tai hintaan, Nordblom painottaa.
Tuttuja tuotteita saa nyt vähemmän suolaa sisältävinä
Suolavähennyksellä uudistetut HK ja Kariniemen Makusuola-tuotteet ovat tuttuja, jo pitkään myynnissä olleita tuotteita. Suolavähennys on merkitty selkeästi pakkaukseen. Eri tuoteryhmissä ja tuotteissa suolaa on vähennetty eri määriä. Kun pakkauksessa on merkintä ”vähemmän suolaa”, on suolaa vähennetty vähintään 25 prosenttia ja tuotteissa on merkintä: ”Tuttu maku, 25 % vähemmän suolaa”.
Kun tuotteessa on Sydänmerkki, on suolaa vähennetty niin, että Sydänmerkin kriteerit tässä tuoteryhmässä täyttyvät. Sydänmerkki kertoo, että tuote on tuoteryhmässään parempi valinta mm. rasvan ja suolan määrän kannalta. Sydänmerkin ovat saaneet nyt suolavähennyksen myötä esimerkiksi Kariniemen Kananpojan ikoniset hunajamarinoidut fileesuikaleet.
Ensimmäisessä vaiheessa kauppoihin tuodaan kaikkiaan 48 HK ja Kariniemen Makusuola-tuotetta. Tämä on vasta alkua, Makusuolan käyttöä laajennetaan edelleen muihin tuotteisiin. Legendaariseen HK Siniseen ei kuulemma kuitenkaan kosketa edes kansanterveyden takia... – Terveelliseen ruokavalioon sopivat tuotteet ovat keskeinen osa HKFoodsin vastuullisuustyötä. Jokainen askel terveellisempien vaihtoehtojen suuntaan tukee kansanterveyttä ja helpottaa suomalaisia tekemään parempia valintoja arjessaan. HKFoodsin tavoite on yhdistää hyvä maku ja vastuullisuus tavalla, joka maistuu kaikille, lisää selvästi innovaatiosta innostunut Soile Käkönen.
Kimmo Janas
|
|
|

|
|
|