Etusivu
Mediatiedot
Lehden tausta
Tilaa ilmainen näytenumero
Lehtitilaus
 
Yhteystiedot
Kauppa
 
Tässä numerossa
<empty> Kutsu karulle lähetyskentälle
<empty> MP 24 – kaikkien aikojen suurimmat MP -messut
<empty> Heikot Weljet tukevat toisiaan
viiva
Artikkelit
<empty> Vanhemmat lehdet
   
Tosimies nyt myös Facebookissa ja Youtubessa

 

Grilliherkut tirisemään


Kesä ja grillaus kuuluvat erottamattomasti yhteen. Pitkän talvikauden jälkeen molempia odotetaan innolla, sillä suomalaisista on tullut varsinaista grillauskansaa. Grillaamisen rooli jatkaa kasvuaan tänäkin vuonna, joskin talouden tilanne saattaa hieman suitsia sitä.

HKScanin teettämään ja Crowstin toteuttamaan grillaustutkimukseen vastasi 800 henkilöä kesällä 2022. Kyselyn mukaan lähes joka toinen (47 %) grillaa kesällä vähintään kerran viikossa. Ilman grillaamisen iloa ei jää kukaan, sillä kyselyn mukaan ihan jokainen on grillin ääressä vähintään kerran kesässä. 85 prosenttia kertoo grillaavansa saman verran tai enemmän kuin edellisenä kesänä.

Ärsyttävintä grillaamisessa on kyselyn mukaan grillin ja grillausvälineiden puhdistaminen. HK:n, Kariniemen ja Via Kasvimaan uudet grillivalmiit tuotteet tuovat tähän murheeseen toivottua helpotusta. Makkara on edelleen suosituin grillattava.

Säästäväisen grillaajan ei tarvitse tinkiä herkullisesta ruoasta
Ruoan kallistuminen on tuonut harkitsevaisuutta ruokaostoksiin. Näillä HKScanin vinkeillä voi säästää ruokaostoksilla rahaa ja ruoanlaitossa energiaa, tinkimättä kuitenkaan herkullisesta grilliruoasta:

 • Valitse grilliin edullisempia ruhon osia. 
  Niiden grillaaminen vie hiukan enemmän aikaa, mutta saat taatusti mehukkaan lopputuloksen. Esimerkkeinä edullisemmista lihoista ovat broilerin koipipalat, koipireisi ja siivet, joiden suosio on kyselyn mukaan kasvanut 45 prosenttia edellisestä kesästä. Edullisempia porsaan lihoja grilliin ovat niska eli kassler, kylki ja ribsit.
  – Myös jauheliha on edullisempi ja mainio raaka-aine grilliherkuille. Itse tehdyt hampurilaiset ovat vakiinnuttaneet paikkansa suomalaisten grilliherkkuina. Hampurilaiset maistuvat koko perheelle ja niiden väsäily on hauskaa puuhaa, kertoo HKScanin Suomen markkinointijohtaja Mikko Järvinen. 
 • Hyödynnä tarjouksia. 
  Tarjoukset toimivat usein myös inspiraationa uusien tuotteiden kokeilulle. HKScanin kyselyyn vastanneista 49 prosenttia kertoi hyödyntävänsä tarjouksia aiempaa enemmän. Tarjoustuotteet ovat usein myös niitä kesägrillaajien suosikkituotteita, kuten esimerkiksi broilerin ja porsaan fileepihvit.
 • Pidä grilli puhtaana ja osta helppoja ja onnistumisvarmoja grilliherkkuja. 
  Puolet kyselyyn vastanneista kertoi grillin puhdistamisen olevan vastenmielistä. Koska likaisessa grillissä ruoka voi palaa helpommin, on puhdas grilli myös oiva keino säästää rahaa. Mikään ei harmita niin paljon, kun palanut tai muuten pilalle mennyt ruoka.
  – Tämän pulman olemme ratkaisseet uusilla grillivalmiilla tuotteilla, jotka helpottavat kesäkokkien grillinpuhdistuspiinaa. Uudet HK ja Kariniemen grillivalmiit lihat sekä Via Kasvimaa grillivalmiit kasvikset on pakattu valmiiksi foliovuokiin, joista otetaan vain kalvo päältä pois, ja vuoka laitetaan grilliin. Näin vältytään grillin likaantumiselta. Lihat ja kasvikset voi myös nostaa tarjolle samassa vuoassa, kertoo Järvinen.
 • Suunnittele perheen ruokalistat ja ruokaostokset hyvin. 
  Silloin ei tule tehtyä turhia hankintoja ja hutiostoksia. Hyvä suunnittelu vähentää myös ruokahävikkiä ja säästää rahaa. Joka kymmenes kyselyyn vastanneista kertoi ostavansa kalliimpien hintojen vuoksi aiempaa vähemmän, mutta laadukkaampia grillattavia tuotteita.
 • Valmista koko ateria grillissä. 
  Hyödynnä grillin lämpö koko aterian valmistamiseen, jolloin säästyy energiaa. Esimerkiksi hiiligrillissä samalla hiilloksella kypsyy mainiosti makkarat, lihat, kasvikset ja jopa jälkiruoka.
  – Usein hiillos on parhaimmillaan silloin, kun kaikki istuvat jo ruokapöydässä, muistuttaa Järvinen.
 • Palauta mieleen grillauksen perussäännöt ja lue pakkausten ohjeet huolellisesti. 
  35 prosentin mielestä grillauksen oikean keston määrittäminen tuottaa päänvaivaa. Joka neljäs kokee vaikeaksi arvioida, milloin grillattava ruoka on kypsää. Jotta grillistä voi nostaa kesäiseen ruokapöytään aina onnistuneita herkkuja, kannattaa lukea huolellisesti pakkauksissa olevat grillausohjeet. Grilliin soveltuva lihalämpömittari on grillaajan tärkeä apulainen, jolla varmistetaan lihan oikea kypsyys. Muista myös aina kääräistä grillatut lihat folioon vetäytymään ennen tarjoilua.
 • Tee itse.
  Grillauksen suosion kasvun myötä, meistä suomalaisista on tullut entistä taitavampia grillaajia. Noin joka viides (19 %) ei koe grillaamiseen liittyvän mitään haasteita. Itse grillattu ruoka koetaan jopa gourmet-ruoaksi ja kyselyn vapaissa vastauksissa todettiin, että ”osaan grillata parempaa ruokaa kuin ravintolassa”. Tekemällä ruokaa itse, voi säästää myös sievoisen summan rahaa.

Makkara on edelleen suosituin grillattava
Kun grillit kuumenevat, sujahtaa sinne useimmin grillimakkara. Grillimakkaroista lihaisammat makkarat, kuten esimerkiksi HK Maakarit -sarjan makkarat tai HK Kabanossi, ovat pitäneet ykköspaikkaa (64 % grillaajista). Lähes yhtä suosittuja ovat niin sanotut perusgrillimakkarat, kuten HK Camping (60 % grillaajista). Tänä vuonna grilliruoissa maistuvat klassiset Amerikan maut. HK Maakarit grillimakkarauutuus on mausteisen tulinen Texasin Joe, joka on maustettu paprikalla, chilillä, sipulilla ja oreganolla. Kariniemen makkarauutuus on siipikastikkeiden suosikkimaku Buffalo. Kabanossiuutuudet ovat perinteinen Amerikan maku Ranch ja klassikkomaku Krakova.

– Perusgrillimakkaroiden suosio kasvaa niiden edullisemman hintatason vuoksi. Nostalgiatrendi ja monipuolistunut makkaravalikoima perusgrillimakkaroista artesaanimakkaroihin kasvattavat makkaran roolia grillissä, arvelee Järvinen.

Grillaaminen on enemmän kuin ruoanlaittoa
Grillaaminen on hauskaa ja sosiaalista yhdessä tekemistä. Grillauksen suosio on kasvanut vuosi vuodelta ja yhä useampi omistaa oman grillin. Kyselyyn vastanneista 85 prosenttia kertoi grillaavansa yhtä paljon tai enemmän, kuin edellisenä kesänä. Grillaamiseen halutaan käyttää aikaa ja monelle se on tärkeää kesätekemistä.

– Grillaaminen on suomalaisille enemmän kuin ruoanlaittoa. Se on tapa viettää aikaa yhdessä, tapa nauttia kesästä ja ulkoilmasta. Grillaaminen laajentaa perheiden ruokalistoja ja tuo niihin vaihtelua, kertoo Järvinen.

Grillitrendit 2023
Kaasugrillien suosio näkyy Suomessa edelleen varsin vahvana, varsinkin keskihintaisten ja siitä ylöspäin hinnoiteltujen grillien osuus on jo muutaman vuoden ollut kasvussa.

Tärkein osa-alue on se, että grilleissä on paljon lisävarusteita. On erilaisia pannuja, wokkipannuja, paistinpannuja, pizzakiviä yms.

– Mustang Sapphire on ensimmäinen grillimallisto, johon on upotettu rengaspoltin grillin sisään. Jos paistellaan esimerkiksi wokkipannulla, lämpö on tasaisesti pannun ympärillä, kertoo Mustangin tuotepäällikkö Sami Sinisalo Tammer Brands Oy:stä.

Sapphiren peruspolttimet ovat u-muotoisia, jolloin saadaan lämpö myös grillin etualalle, mikä perinteisessä kaasugrillissä on hieman viileää aluetta. Multigrill-ritilä puolestaan mahdollistaa useiden lisäosien käytön grillissä.

Hiiligrillaus ja erityisesti kamado-grillinen valinta grillausmuodoksi näkyy Sinisalon mukaan kaudella 2023 erittäin voimakkaasti. Varsinkin barbeque-grillauksen läpilyönnissä kamado-grilleillä on ollut merkittävä rooli. Niiden ainutlaatuinen kyky varastoida lämpöä helpottaa isojen lihakappaleiden – siis niiden tosimiesten lempiherkkujen – kypsentämistä matalissa lämmöissä pitkän ajan verran. Tarvittaessa saadaan nostettua lämmöt ylös ja paistettua pihvit hyvinkin nopeasti. Kamado-grilli toimii myös erinomaisena pizzauunina.

– Mustang Kamado -grilleissä on laadukas Mullite-niminen keraaminen savi, jossa lämmönkesto on jopa 1000 oC saakka. Keraamisen saven pinta on käsitelty siten, että kosteus ei pääse sen sisään, selvittää Sami Sinisalo.

Avotulella grillaaminen tarkoittaa, että liha on kypsennetty pitkään ja hitaasti hiilloksen päällä tai nopeasti leikkien päällä. Tänä päivänä kaupoista löytyvien erikoisleikkeiden valmistukseen avotuligrillaus sopiikin erinomaisesti.

Mustangin mallistosta löytyy Patagonia-grilli, jossa voidaan tehdä hiillos grillihiilellä, briketeillä tai ihan polttopuilla. Grillausritilän korkeutta pystytään säätämään tehokkaasti sen mukaan, minkälaista lihanosaa sinne on laitettu kypsymään.

– Puuhaloilla tehty hiillos ja sen liekit lisäävät argentiinalaisen grillauksen kokemuksen ja ruoanlaiton aitoutta, huomauttaa Sinisalo.

Yksi kaudella 2023 voimakkaasti jatkuva trendi on kotona valmistetut pizzat. Kaupoissa on jo nyt varsin laaja valikoima erilaisia kaasulla tai puulla käytettäviä pizzauuneja. Sinisalo arvioi uunien myynnin tasaantuvan, mutta erilaisten pizzan valmistukseen tarkoitettujen tarvikkeiden myynti kasvaa.

Mustang on tuonut markkinoille uuden puukäyttöisen, jo kamado-grillistä tutusta keraamisesta Mullite-savesta valmistetun pizzauunin, Mustang Domen.

– Puilla tehdään hiillos valmiiksi ja kuumennetaan pizzauuni, jonka jälkeen siirretään hiillos uuniin toiseen reunaan ja voidaan paistaa pizza suoraan keraamisen pizzauunin pohjalla. Halutessaan voi tietenkin lisätä sinne pizzakiven, selvittää tuotepäällikkö Sami Sinisalo.
Yhteistyössä
CMN