Etusivu
Mediatiedot
Lehden tausta
Tilaa ilmainen näytenumero
Lehtitilaus
 
Yhteystiedot
Kauppa
 
Tässä numerossa
<empty> ISOISYYDEN ILOJA
<empty> Kansanedustaja Peter Östman
<empty> Daniel Shayesteh
– mies joka jätti Hizbollahin
viiva
Artikkelit
<empty> Vanhemmat lehdet
   
Tosimies nyt myös Facebookissa ja Youtubessa

 

Grillimakkara edelleen suosituin grillattava


HKScan avasi tämän vuoden grillauskauden 23.4. Helsingissä Olympiastadionilla muun kaupungin tuskaillessa lumimyräkän kourissa. Raitiovaunut eivät kulkeneet, liikenne oli sekaisin, mutta grilleistä nouseva herkullinen tuoksu rauhoitti tilaisuuden osanottajien mielet. Kesän varsinainen grillauskausi alkaa viimeistään vappuna ja jatkuu aina pitkälle syksyyn.

Kesällä 2024 panostetaan jälleen herkutteluun eli vuosien 2022-23 hinta- ja inflaatioshokkivaikutus tulee lievenemään.

HKScanin teettämään, Crowstin toteuttaman grillaustutkimuksen mukaan suosituin grillattava on edelleen grillimakkara. Lihaisammat grillimakkarat ovat ohittaneet suosiossa niin sanotut perusgrillimakkarat. Broileri on puolestaan kiilannut grillilihojen ykköseksi. Grillaustrendit, quick & easy sekä BBQ näkyvät ja maistuvat kesän uutuustuotteissa. Grilliruokaa voi syödä huoletta, kunhan muistaa lautasmallin myös kesällä.

Grillimakkaroissa himoitaan uutuuksia, juustomaut ovat suosituimpia
Grillimakkarat ovat siis suomalaisten suosituinta grillattavaa. Suomessa syödään kesäkaudella, toukokuusta elokuuhun, noin 30 miljoonaa pakettia eli joka päivä keskimäärin lähes miljoona grillimakkaraa. HKScanin teettämän grillaustutkimuksen mukaan 64 prosenttia grillaa kesällä lihaisia, niin sanottuja A-luokan grillimakkaroita. Perusgrillimakkaroita grilliinsä valitsee kesän aikana hiukan useampi kuin joka toinen (57 %). Yhdessä nämä päihittävät grillijuustot ja kasvikset, jotka tulevat kesäkokkien suosikkilistalla seuraavina. Jokaiseen kesäkauteen tulee kauppojen hyllyille kovasti odotettuja, erilaisia makkarauutuuksia, joista jokainen löytää varmasti uuden suosikkinsa.

– Grillimakkara on nopea ja onnistumisvarma kesäherkku, joka maistuu kaikenikäisille. Maustetuista grillimakkaroista ylivoimaisesti suosituimpia ovat erilaiset juustomakkarat. Juustot tuovat makkaraan mehevyyttä, täyteläisyyttä ja ne pyöristävät sopivasti mausteistenkin makkaroiden makua. Tänä kesänä kolme neljästä kesän uusista grillimakkaroistamme on maustettu juustolla, kertoo lihavalmisteiden kategoriapäällikkö Marika Rikkonen.

Kape Aihisen nimikkomakkara
HK Kabanossi® -uutuudessa yhdistyvät makkaran ystävien kaksi suosikkia: pippuri ja juusto. HK Camping® -grillimakkaran uusi kesämaku on Koskenlaskija. Kolmas uusi juustoinen makkara on keittiömestari ja ravintoloitsija Kape Aihisen käsialaa, HK Maakarit® Kapen Pikkusen Parempi Chorizo.

– Kun sain tehtäväksi luoda uuden HK Maakarit grillimakkaran ja työhön aivan vapaat kädet, niin valitsin reseptiin kaksi suosikkiraaka-ainettani: espanjalaista alkuperää olevan klassisen chorizon ja pitkään kypsytetyn parmesan-juuston, joka antaa makkaraan mehevän ja pehmeän maun. Lopputuloksesta olen ylpeä, kertoo Kape Aihinen.

Neljäs makkarauutuus on HK Maakarit® Berliinin Dieter raakamakkara, joka on saanut vaikutteensa saksalaisesta currywurstista, suomalaiseen makuun sopivaksi muokattuna.

Broileri on grillilihojen ykkönen
Broileri on suosituinta grillattavaa lihaa. Sen edelleen kasvava suosio selittyy monella asialla: suomalaiset ovat oppineet grillaamaan kananpoikaa, ja yksi sen valteista on nopea kypsyminen. Kun broileri on itsessään miedon makuista, on sitä helppo maustaa. Grillilihojen kakkosena on porsaanliha ja kolmospaikalla on naudanliha.

– Näissä kaikissa, broilerin-, porsaan- ja naudanlihoissa, nousussa ovat mehevät ja omissa ryhmissään edullisemmat lihat, kuten porsaan kassler eli niska, broilerin paistileike eli luuton reisipala sekä naudan entrecote, joka on ulkofileen jatkeen rasvaisempi osa. Broilerin- ja porsaanliha ostetaan mieluiten valmiiksi maustettuna, vain joka neljäs haluaa maustaa nämä lihat itse. Naudanlihan maustaminen on tutumpaa puuhaa, sillä kotikokeista 40 prosenttia haluaa maustaa sen itse, kertoo HKScanin Suomen lihaliiketoiminnan johtaja Mikko Järvinen.

Quick & easy ja ravintoloista tuttu BBQ trendilistan kärjessä
Ärsyttävintä grillaamisessa on grillin huolto ja puhdistaminen. Lähes puolet (49 %) HKScanin grillaustutkimukseen vastanneista koki näiden aiheuttavan eniten grillaamiseen liittyvää päänvaivaa. Grillaustrendeistä vahvimpia on quick & easy eli nopea ja helppo grillaaminen, jossa herkullisen lopputuloksen lisäksi tavoitteena on päästä mahdollisimman helpolla myös grillin puhdistamisen suhteen.

Yksi nouseva grillaustrendi on aito BBQ, jossa inspiroijana ovat aidot BBQ-ravintolat. BBQ-trendiin kuuluvat pitkään kypsytetyt, isommat lihanpalat sekä savun aromi. Myös erilaiset BBQ-ravintoloissa tarjottavat grilliaterioiden lisäkkeet näkyvät tänä kesänä grillaajien ruokalistoilla.

– Helppoon ja nopeaan grillaamiseen sopivat erinomaisesti grillivalmiit lihat ja lisäkkeet. Ne on pakattu valmiiksi foliovuokiin, joista otetaan vain kalvo päältä pois, ja vuoka laitetaan grilliin. Näin vältytään grillin likaantumiselta. Lihat ja lisäkkeet voi myös nostaa tarjolle samassa vuoassa, kertoo Järvinen.

Grillivalmiita lihauutuuksia ovat HK Grillivalmiit Viljaporsaan Murea kylkinoppa ja Mehevä kasslernoppa. BBQ-ravintoloiden innoittamina lisäkeuutuuksina grilliin suoraan pakkauksessaan voi laittaa HK Grillivalmiit Cheddarperunat tai mozzarellalla ja aurinkokuivatuilla tomaateilla maustetut Pestoperunat. Kolmas lisäkevaihtoehto on takuuvarma koko perheen suosikki, HK Grillivalmis Mac & Cheese.

Muista lautasmallin mukaiset kasvikset
Grillaaminen mielletään usein hiukan epäterveelliseksi, mutta sitä se ei välttämättä ole. Myös grilliateria kannattaa koostaa lautasmallin mukaisesti: puolet kasviksia, neljännes lihaa tai muuta proteiinia ja neljännes esimerkiksi uusia perunoita, pastaa, riisiä tai muuta hiilihydraattia.

– Kesä on loistavaa tuoreiden kasvisten aikaa. Varaa grillin viereen kulhollinen kukkakaalin nuppuja, tuoreita herneitä, porkkanoita, kirsikkatomaatteja tai muita satokauden kasviksia. Vaihda tänä kesänä grillaajan ”huurteinen” tuoreisiin naposteltaviin vihanneksiin, niin saat kasviskiintiön täyteen jo melkein itsestään, siinä samalla kun grilliruoat valmistuvat, vinkkaa HKScanin ravitsemusasiantuntija Soile Käkönen.

Kimmo Janas


Yhteistyössä
CMN