Etusivu
Mediatiedot
Lehden tausta
Tilaa ilmainen näytenumero
Lehtitilaus
 
Yhteystiedot
Kauppa
 
Tässä numerossa
<empty> Kutsu karulle lähetyskentälle
<empty> MP 24 – kaikkien aikojen suurimmat MP -messut
<empty> Heikot Weljet tukevat toisiaan
viiva
Artikkelit
<empty> Vanhemmat lehdet
   
Tosimies nyt myös Facebookissa ja Youtubessa

 

LOHJA 700 RACE


700 -juhlavuoden kunniaksi on Lohjalla järjestetty ja tullaan järjestämään monia tapahtumia vuoden mittaan. Yksi tällainen tapahtuma oli 19.8. järjestetty Lohja 700 Race.

Lohja 700 Race oli tarkoitettu kaikille lohjalaisille moottoriajoneuvoista ja niiden parissa harrastamisesta kiinnostuneille.

Tarjolla oli karting-ajoa Kirkkokentälle rakennetulla radalla, jossa järjestettiin myös motocross-näytösajoa. Laurentiustalon piha-alueella oli puolestaan ajoneuvoja ja kulkuneuvoja menneiltä ajoilta tähän päivään. Lohjan Museon alueella oli vanhojen autojen piknik ja muita vanhoja kulkuneuvoja sekä tietenkin grillimakkaraa ja muurinpohjalettuja. Eikä perheen pienimpiäkään oltu unohdettu, vaan Laurentius-koulun pihalle oli rakennettu liikennekylä, jossa oli mahdollisuus tutustua turvalliseen liikkumiseen.

Kartingia jo vuosikausia
Tapahtuman priimusmoottori, Asemakirkon puheenjohtaja Raimo Peräkylä kertoo tapahtumaa toteuttamassa olleen kaupungin Nuorisotyön kanssa seitsemän eri seurakuntaa sekä runsaat 40 yritystä.

Peräkylän sydäntä lähellä olevaa vapaaehtoisvoimin toteutettua karting-harrastusta on nuorisotyössä harjoitettu runsaat seitsemän vuotta Lohjalla. Ensimmäiset karting-autot hän kertoo hankkineensa jo nelisenkymmentä vuotta sitten.

– Seurakunnan nuorisotyön yhteydessä olemme ajelleet eri karting-radoilla Hangossa ja Nummelassa sekä mm. jäällä Lammilla, Peräkylä kertoo.

Juhannuksen jälkeen järjestetyllä kolmipäiväisellä karting-leirillä vieraili hänen kertomansa mukaan toistasataa asiasta kiinnostunutta nuorta.

– Talvella pitäisi olla enemmän sisäratoja, että nuorten liikennekuolemia saataisiin vähenemään. Tekoja tarvitaan puheiden lisäksi, Peräkylä painottaa.

Moottoripaja
Yläasteikäisille ja sitä vanhemmille tarkoitettu Lohjan Nuorisotyön Moottoripaja tarjoaa nuorille paikan toteuttaa omaa harrastustaan.

– Siellä korjataan ja rakennetaan ralliautoja ja mopoja ym. erilaista tekemistä. Nuoret voivat tuoda omia mopoja laitettavaksi, selvittää Taisto Soini.

– Moottoripajalla on myös kaksi koppiautoa, joilla on ajettu mm. Tammisaaressa ja Joensuussa, lisää Peräkylä. – Ja mikä mukavaa, harrastajaporukka ei ole pelkkiä poikia, vaan joukossa on myös monia tyttöjä.

Syrjäytymistä ehkäisten
Moottoripaja tekee tiivistä yhteistyö Asemakirkon kanssa ja yksi tärkeimmistä tehtävistä on ennaltaehkäistä syrjäytymistä. Lohjalla on nuorten piirissä huumausaineongelmia ja syrjäytymistä aivan kuten isommissakin asutuskeskuksissa.

– Yksi keino syrjäytymisen ehkäisyssä on mielekäs tekeminen. Jos on hyvä porukka, se rajoittaa monesti huonoille teille lähtemistä, Raimo Peräkylä toteaa ja muistuttaa, että ihminen on arvokkain kaiken keskellä, karting- ja koppiautot yms. ovat vain rekvisiittaa.

– Kun nuoret voivat huonosta, mielestäni meidän vanhempien on otettava vastuu asioista ja tehdä muutakin kuin vain puhua.

Kun puhutaan miljoonissa liikkuvista mielenterveyskuluista, kannattaisi Peräkylän mielestä satsata ennakoivaan toimintaan huomattavasti tehokkaammin.

Kimmo Janas


Yhteistyössä
CMN