Etusivu
Mediatiedot
Lehden tausta
Tilaa ilmainen näytenumero
Lehtitilaus
 
Yhteystiedot
Kauppa
 
Tässä numerossa
<empty> Rovasti Tauno Matias Roto lähetyskentällä
<empty> Värien synty ja aistiminen luonnossa
<empty> ”Rippiristini kertoo, mihin oma toivoni perustuu”
viiva
Artikkelit
<empty> Vanhemmat lehdet
   
Tosimies nyt myös Facebookissa ja Youtubessa

 

Daniel Shayesteh
– mies joka jätti Hizbollahin


Iranilaissyntyinen Daniel Shayesteh on kulkenut mielenkiintoisen matkan tiukasta islamilaisesta isästä rakastavaksi kristityksi isäksi.

Ajatollah Khomeinin noustua valtaan Iranissa pääsi Daniel Shayesteh valtion virkaan ja mukaan valtakoneiston huipulle. Hän joutui kuitenkin uuden hallinnon epäsuosioon, josta seurasi vankeus ja viimein kuolemantuomio.

Daniel pääsi kuitenkin pakenemaan Turkkiin, jossa tutustui kristinuskoon ja kääntyi lopulta itsekin kristityksi. Palaamme seuraavassa numerossa tarkemmin Danielin tarinaan, mutta keskitymme tällä kertaa hänen isyyteensä.

Vaimo kiinnostuu evankeliumeista
Daniel opiskeli Turkissa kuusi kuukautta, ennen kuin vaimo ja perheen kolme tytärtä seurasivat häntä. Vanhin tytär oli tuolloin 8-vuotias, keskimmäinen 3 ja nuorin vuoden ikäinen.

Vaimo hämmästyi miehensä muutoksesta, kun tämä auttoi kotitöissä, lauleskeli iloisena ja jopa leikki lastensa kanssa. Kuinka vaimon tuntema radikaali muslimimies voi toimia näin?

– Kerroin vaimolleni ottaneeni Jeesuksen sydämeeni, Daniel muistelee.
Vaimo tietenkin kauhistui, koska vaihtaessaan islamin kristinuskoon Daniel saattoi koko perheensä hengenvaaraan.

– Hän kysyi minulta, että minkälainen mies ja isä minä oikein olen, kun olen saattanut vaaraan perheeni samoin kuin vaimoni perheen Iranissa. Islamissahan yksittäisen ihmisen ongelma ei koske vain häntä itseään vaan hänen koko sukuaan ja lähipiiriään, kunnes joku tappaa tuon henkilön, Daniel tarkentaa ja kertoo pelänneensä vaimonsa lähtevän lasten kanssa takaisin Iraniin.

Vaimo jäi kuitenkin Turkkiin ja alkoi vähitellen kiinnostua miehensä uudesta uskosta, koska huomasi Danielin olevan tosissaan.

– Eräänä yönä heräsin tuossa kello kahden paikkeilla ja huomasin, ettei vaimoni ollut nukkumassa. Näin olohuoneessa palavan valon ja menin katsomaan. Siellä vaimoni istui sohvan nurkassa lukemassa Raamattuani. Oli ihmeellistä, että vaimoni oli peukalotuntumalla valinnut Matteus 19, jossa sanotaan, että on yksi mies ja yksi vaimo. Kun taas islamissa on yksi mies ja monta vaimoa, kertoo Daniel.

Vaikka vaimo oli muslimi, hän ei pitänyt ajatuksesta, että Danielilla olisi ollut useampia vaimoja. Mutta Iranissa ei voinut asiasta edes keskustella, vaan oli tyydyttävä islamin oppiin.

– Vaimoni totesi, että tämähän tuntuu olevan hyvä kirja, Daniel naurahtaa. – Tuo tapahtuma todella avasi minulle oven keskustella hänen kanssaan avoimesti. Minä kannustin häntä tapaamaan muita kristityksi kääntyneitä musliminaisia.

Vaimo alkoi käydä kristittyjen naisten ryhmässä, vaikka aluksi pelkäsikin tavata muita musliminaisia ja varsinkin kristittyjä. Häneen teki kuitenkin vaikutuksen kuulla, kuinka Jumala oli puhunut joillekin naisille, joka on taas islamissa täysin mahdoton ajatus. Lopulta 2,5 kuukauden kuluttua hän vakuuttui, että Jeesukseen kannattaa luottaa ja teki uskonratkaisunsa.

– Se oli mahtavaa, ihmiset rukoilivat vaimoni puolesta ja minä itkin Jumalalle.

Kahdenlaisia isiä
Iranilaisessa kulttuurissa isä on perheensä eteen uurastava ja työtä tekevä henkilö, perheensä elättäjä. Iranilainen isä, aviomies arvostaa vaimoaan ja perhettään.

– Se kuuluu ikivanhaan iranilaiseen kulttuuriin, Daniel lisää ja huomauttaa, että puhuttaessa Iranista, isyyttä on kahdenlaista; toiset haluavat pitää yllä vanhaa kulttuuria ja vanhoja perinteitä, mutta toiset puolestaan seuraavat sokeasti islamilaisia periaatteita.

– Valitettavasti minun isäni seurasi 100-prosenttisesti islamilaista isä-mallia, pieksi vaimoaan ja hallitsi perhettään täysin diktaattorimaisesti. Edes lapset eivät saaneet kyseenalaistaa isäni päätöksiä, Daniel kertoo.

Kerran isä pyysi häntä tekemään jotakin, vaikka hänellä oli juuri kiire suorittaa lukion tehtäviään.

– Kysyin isältä hyvin kohteliaasti, että voisinko tehdä koulutehtäväni ensin ja auttaa häntä vasta seuraavana päivänä. Isä raivostui suunnattomasti, kun uskalsin vastustaa häntä, hyvä ettei hakannut minua hengiltä, Daniel muistelee.

Islamilaisella isyyskäsityksellä on juuret Koraanissa, joka sanoo, ettei kenelläkään ole oikeutta vastustaa Muhammedia. Mitä tahansa hän sanoo, kaikkien on oltava samaa mieltä. Jos uskallat sanoa oman mielipiteesi, sinä olet uskoton ja sinut pitää tappaa.

Lapset traumatisoituivat
– Minä sain isältäni islamilaisen kasvatuksen ja minusta tuli radikaalimuslimi aloitettuani yliopisto-opinnot. Vallankumouksen jälkeen en halunnut kuulla vaimoltani mitään ehdotuksia tai mielipiteitä. Väittäisin tehneeni vaimoni elämästä yhtä helvettiä seuratessani Koraanin oppia ja piestessäni häntä, Daniel kertoo vieläkin liikuttuen.

Hän muistuttaa, että islamin uskossa naisilla ei ole täydellistä ihmisyyden roolia, vaan he ovat puoliksi ihmisiä ja puoliksi eläimiä. Siksi he eivät ole samalla henkisellä tasolla miesten kanssa. Islamin filosofia on, että jos haluat vaimosi tottelevan sinua, häntä pitää kurittaa kuin tottelematonta eläintä.

– Eli sellainen isä minä olin, traumatisoin lapseni pieksemällä äitiä heidän nähtensä. Lapset olivat kauhuissaan, ja nuo näyt seuraavat heitä varmaan loppuelämän ajan, tuollainen isä heillä on.

Daniel kertoo kuulleensa nykyään evankelistana toimivan vanhimman tyttärensä todistuksen, kuinka hän muistaa istuneensa isänsä sylissä Iranissa ja tiedostaneensa, että isä voi tappaa hänet koska tahansa.

Pyhä Henki tuli apuun
Mutta Jeesuksen kohtaaminen muutti kaiken. Kaikki menneisyyden tekemiset tuntuivat veitsen pistoina Danielin sydämessä.

– Kuinka ihminen voi olla niin raakamainen läheisilleen, sen sijaan, että tarjoaisi suojaa lapsilleen ja vaimolleen? Tunnen vieläkin piston sydämessäni ajatellessani entistä minääni. Mutta toisaalta olen tyytyväinen, sillä se muistuttaa, mistä olen tullut. Vain Jeesus voi vapauttaa minut.

Kolossalaiskirjeessä muistutetaan, ettei ole eroa miehen ja vaimon välillä, samoin kuin ei orjan ja kuninkaan välillä. Logiikka tuon kohdan takana on Danielin mielestä todella ihmeellinen. Niin miehet kuin naisetkin luotiin Jumalan kuvaksi. Kuinka joku voi sanoa, että naiset luotiin eläimen kuvaksi ja miehet Jumalan kuvaksi? Sehän halveksii Jumalaa ja inhimillisyyttä.

– Jumala kutsuu itseään isäksi, ja sillä Hän haluaa näyttää minulle isyyden mallin, jota minulla ei ollut Iranissa. Seurasin siellä isäni esimerkkiä, jonka elämä oli yhtä sekamelskaa. Mutta Jumala opetti minulle, että nöyryys on kaiken perusta. Jeesus osoitti pestessään opetuslastensa jalat, että suurin kaikista on kaikkien palvelija. Minäkin olen vaimoni ja lasteni palvelija, Daniel toteaa herkistyneenä.

Viimein anteeksiantamus
Daniel on kokenut täydellisen muutoksen kristityksi tulonsa jälkeen, mutta ei hän kuitenkaan kerro olevansa vielä täydellinen isä. Jumalan avulla hän uskoo kuitenkin kasvavansa paremmaksi isäksi tyttärilleen ja paremmaksi aviomieheksi vaimolleen.

Hän kertoo vaimonsa vakuuttuneen miehensä muutoksesta nopeammin, mutta lapsille vei pitkään, ennen kuin he pystyivät antamaan anteeksi isälleen tämän kohtelun. Vaikka he olivat jo kääntyneet kristityiksi, heidän mielessään kummitteli vielä kuva Danielista ankarana isänä.

– Vuonna 2016 asuessamme Yhdysvalloissa ja tytärten ollessa jo omillaan, he tulivat yhtenä päivänä käymään itkien. He antoivat minulle anteeksi ja pyysivät myös minulta anteeksi. Me kaikki itkimme olohuoneessamme, Daniel muistelee kostunein silmin.

Tyttäret hyväksyivät, että Daniel oli kasvanut ankaran, islamin sääntöjä noudattavan isän varjossa ja kiittivät, kuinka hän oli muutoksensa jälkeen pitänyt heistä huolta rakastaen ja hoivaten.

Tänä päivänä Daniel Shayesteh asuu vaimoineen Australiassa, ja toimii Exodus From Darkness -järjestössä kiertäen eri maissa kertomassa elämänvaiheistaan sekä kristinuskon ja islamin eroista. Myös tyttäret asuvat perheineen Australiassa, ja vanhin tytär toimii järjestön operatiivisena johtajana. Koko perhe on ottanut elämäntehtäväkseen levittää evankeliumin ilosanomaa ympäri maailmaa.

Kimmo Janas


Yhteistyössä
CMN