|
|
Evankeliumia Aasiaan |


Gospel for Asia on K.P. Yohannanin ja hänen vaimonsa Giselan vuonna 1978 perustama lähetysjärjestö. GFA evankelioi ja perustaa seurakuntia Aasian monille ennen tavoittamattomille alueille.
GFA:n Suomen toimistoa ovat viime syksystä lähtien vetäneet Juhani ja Kati Lehtonen tyttärensä kanssa Vaasan seudulla, Vöyristä käsin tarkemmin ilmaistuna.
Vaikuttavaa työtä
Ensi kosketuksen Gospel for Asia -järjestöön Juhani Lehtonen sai 8-9 vuotta sitten tilattuaan ilmaisen englanninkielisen kirjan ”Revolution in World Missions” joka on myöhemmin ilmestynyt myös suomeksi nimellä ”Haaste, joka lähtee sydämestä”.
– Tuo K.P. Yohannanin kirjoittama kirja puhutteli väkevästi. Aloin ajatella, että jos jatkan erilaisten ”tosimieshärvelien” keräämistä, ei kunnian kukko laula joku kaunis päivä, Lehtonen naurahtaa.
Niinpä hän lähti vaimonsa kanssa tukemaan GFA:n työtä kuukausilahjoituksin.
Lehtosten perhe kävi puolitoista vuotta sitten tutustumassa järjestön toimintaan paikan päällä Intiassa.
– Toiminta teki meihin todella suuren vaikutuksen. Oli uskomatonta kuulla tarinoita, kuinka nuoret lähtevät raamattukoulusta päästyään evankelioimaan jopa oman henkensä uhalla.
Normaalia on, että kukaan ei noissa syrjäisissä kylissä halua aluksi kuunnella lähetyssaarnaajia. Se johtuu voimakkaasta kylä- ja kulttuurikeskeisestä vuosisatoja vanhasta käyttäytymismallista, jossa kylän johtajan sana on laki ja yksilöllisyyttä ei juurikaan ole. Mutta kun lähetyssaarnaajat pääsevät rukoilemaan jonkun puolesta, lähes poikkeuksetta tämä henkilö vapautuu jostain fyysisestä tai psyykkisestä kahleesta. Ja sen jälkeen on maaperä otollista evankeliumille. Paikalliset ihmiset ovat voimakkaissa okkulttisissa kahleissa.
– Saimme kuulla todella ihmeellisiä tarinoita, jotka ainakin tällaista länsimaista lääkäriä jaksavat ihmetyttää vielä tänäkin päivänä, naurahtaa Juhani Lehtonen.
Vahvuus paikallisissa
Intiasta liikkeelle lähtenyt GFA on kasvanut nopeasti ja levittänyt toimintaansa Intian ulkopuolellekin ja alkanut kannattaa alkuperäisväestön kautta tehtävää työtä myös Nepalissa, Myanmarissa ja muissa Aasian valtioissa.
97 prosenttia maailman 2 miljardista tavoittamattomasta asuu 10. pohjoisen ja 40. eteläisen leveyspiirin välisessä ns. 10/40 -ikkunassa. Järjestö kannattaa lähes 20.000 seurakuntien perustamiseen pyrkivää lähettiä juuri kyseisellä, Länsi-Afrikasta Itä-Aasiaan ulottuvalla alueella.
85 % Aasian maista ei päästä länsimaisia lähetyssaarnaajia maahan julistamaan evankeliumia ja perustamaan seurakuntia. Siksi GFA panostaakin toiminnassaan kansallisiin lähetteihin, jotka eivät edustaja ulkomaita ja tuntevat jo paikallisen kulttuurin ja kielen.
– On hyvä muistaa myös, että kansallisen työntekijän kulut ovat vain murto-osa siitä, mitä länsimainen työntekijä maksaisi. Keskimääräinen kustannustaso on alle 2.000 euroa vuodessa, kun länsimäisen lähetin kohdalla puhumme jo noin 60.000 eurosta, Lehtonen huomauttaa.
17 seurakuntaa
joka päivä
Gospel for Asia –järjestö on perustanut lähes 52 raamattukoulua Intiaan, Nepaliin, Bangladeshiin, Myanmariin, Sri Lankaan ja Bhutanin rajaseudulle.
– Lähes 9000 nuorta miestä ja naista on tälläkin hetkellä 2-3 -vuotisessa koulutuksessa. Tulijoita olisi tuhansia enemmän joka vuosi, mutta järjestön resurssit eivät riitä enempään, Juhani Lehtonen lisää. – Mielenkiintoista on myös, että monet näistä nuorista oppivat lukemaan vasta raamattukoulussa.
Opiskelijat ovat myös todella motivoituneita. Yli 98 prosenttia tutkinnon suorittaneista palvelee alueilla, joilla ei ole aikaisemmin julistettu evankeliumia.
– Viime vuosina uudet työntekijämme ovat perustaneet keskimäärin yhden uuden seurakunnan jo ensimmäisenä toimintavuotenaan.
Järjestön laskelmien mukaan sen lähetystyöntekijät perustavat keskimäärin 17 uutta seurakuntaa joka päivä.
Kunkin yhteisön keskelle perustetut seurakunnat ovat Lehtosen kertoman mukaan luonteeltaan aidosti kansallisia, itsehallinnollisia, omatoimisesti laajentuvia ja varsin pian eli 4-7 vuoden kuluttua myös omavaraisia.
Jumalan johdatuksessa
Intian vierailu lokakuussa 2011 sai Lehtoset vakuuttumaan GFA:n toiminnan tehokkuudesta ja paikallisten kristittyjen antautuneisuudesta, ja kun tarjoutui tilaisuus lähteä kantamaan vastuuta työstä Suomessa, ei ratkaisua tarvinnut kuulemma pitkään miettiä.
– Haluamme sitoutua tähän työhön koko perheenä pitkäjänteisesti, ja koemme Jumalan johdattaneet meidät tälle paikalle, toteaa juuri järjestön kansainvälisesti kokouksesta Dallasista palannut Juhani Lehtonen.
– Dallasissa oli paikalla kansainvälisiä toimistonvetäjiä eri maista. Sain oppia ymmärtämään, kuinka GFA toimii koko maailmassa samojen periaatteiden mukaan. Yhteisöllisyys ja toisten kuormien kantaminen olivat keskeisellä sijalla ja erityisesti se, että emme ole rahankeruujärjestö vaan järjestö, joka haluaa innostaa kristittyjä omilla paikkakunnillaan kasvamaan Kristuksen tuntemisessa. Emmekä toimi oman päämme mukaan vaan saamme todella oppia luottamaan Hänen tapaansa toteuttaa asioita, ja kaiken tämän seurauksena kaikkien pienten vaikeuksien keskellä saamme kokea rauhaa, joka käy yli ymmärryksen.
Pienin askelin liikkeelle
Suomen konttori tulee hakemaan nyt aluksi paikallista rahankeräyslupaa Länsi-Suomen alueelle. Toimintaan osallistuminen ja tukeminen on jo tässä vaiheessa täysin sallittua kaikille asiasta kiinnostuneille, kunhan aloite lähtee halukkailta itseltään.
– Me emme ei kampanjoi aktiivisesti vielä, mutta informaatiota voi saada internet-sivuilta www.gfa.fi, ja tarkempaa tietoa puhelinnumeroista, jotka ovat siellä nettisivuilla näkyvillä, Lehtonen huomauttaa.
Kimmo Janas
|
|
|

|
|
|